MUP pokrenuo kampanju: “Pucanj nije muzika. Vatreno oružje nije muzički istrument. Slavi bez vatrenog oružja!”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje od 5. do 30. decembra 2022. godine preventivnu kampanju „Slavi odgovorno“ čiji je cilj upoznati građane sa mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Imajući u vidu da se za predstojeće novogodišnje i božiće praznike može očekivati pojačana nezakonita upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, policijski službenici Ministarstva organizovaće niz aktivnosti sa ciljem upozoravanja na ovu pojavu, a sve cilju preventivnog djelovanja.

S tim u vezi, policijski službenici će kroz kontakte sa lokalnom zajednicom, organizovati sastanke sa predstavnicima mjesnih zajednica, forume za bezbjednost građana i drugim subjektima na ovu temu, a u saradnji sa nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim organima preduzeće se aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava.

Podsjećamo, vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva dužni su to da rade u skladu sa važećim zakonskim propisima.
Takođe, u cilju upozoravanja djece školskog uzrasta da „igre“ sa petardama nisu bezopasne, u osnovnim i srednjim biće organizovana predavanja o opasnostima koje sa sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba pirotehničkih sredstava.

Odgovornim ponašanjem i suzdržavanjem od upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, doprinesimo da predstojeći praznici prođu mirno i dostojanstveno, bez ugrožavanja ljudskih života.

Pucanj nije muzika. Vatreno oružje nije muzički istrument. Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje kampanju „Slavi odgovorno“ uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i Projekta „Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u BiH“ (PILLAR). Projekat „PILLAR“ se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koji finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Republika Francuska, Švedska, Norveška i Nizozemska, uz podršku Evropske unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79