MUP RS iznova “na rent-a-caru”: Milionski tender za najam automobila izaziva kontroverze!

MUP RS iznova “na rent-a-caru”: Milionski tender za najam automobila izaziva kontroverze!


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) ponovno je u centru pažnje javnosti zbog kontroverznog tendera za najam automobila putem operativnog leasinga. Ovaj tender, drugi po redu u ovoj godini, privukao je pažnju ekonomista i javnosti zbog cijene i racionalnosti ovog načina nabavke.

Naime, MUP RS planira unajmiti čak 50 vozila na period od četiri godine, čime će izdvojiti ukupno oko 3,4 miliona maraka sa uračunatim PDV-om. Prostim matematičkim izračunom dolazi se do cijene od oko 68.000 KM po vozilu za period najma. Iako MUP RS pravda ovu vrstu nabavke navodeći da uključuje troškove registracije, kasko osiguranja, tehničkog pregleda i redovnog održavanja, ekonomisti ističu da se radi o nepotrebnom trošenju novca.

Kritičari upozoravaju da vozila nakon završetka najma biti vraćena dobavljaču bez ikakve naknade. Ukoliko bi se vozila kupila, MUP RS bi imao mogućnost da ih proda nakon nekoliko godina i na taj način povrati barem dio uloženog novca. Također, ukazuju na opciju finansijskog leasinga, koji bi bio ekonomski isplativiji i pružio bi mogućnost da se vozila na kraju otkupe po povoljnijim uslovima.

Iz MUP RS-a naglašavaju da ovaj tender nije izbirljiv, te da će ponuđači moći ponuditi 50 potpuno identičnih vozila. Traži se bijela boja, pet vrata, dizel motor minimalne snage 85 kW – 115 KS, zapremina motora od 1950 do 2000 ccm, ručni mjenjač sa šest brzina, disk kočnice, električni podizači prozora, osvijetljen prtljažnik, zadnji parking senzori, prednja i zadnja LED svjetla te svjetla za maglu, automatska klima, tekstilna sjedišta i mnoge druge specifikacije.

Uprkos kontroverzi, MUP RS će nastaviti s procedurom tendera, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 4. septembar 2023. godine, s kriterijem odabira ponuđača po najnižoj cijeni. Stručnjaci ističu da bi zbog nepisanih dogovora ponuđača o podjeli tržišta, te nedefinisane vrijednosti vozila nakon završetka najma, vrlo vjerovatno mogla pristići samo jedna ponuda.

Iako MUP RS pravda ovu nabavku, Fokus je već ranije upozoravao na kršenje Zakona o javnim nabavkama. Nabavka automobila nije bila uvrštena u godišnji Plan javnih nabavki, a sam plan nije objavljen na Portalu javnih nabavki, što je zakonska obaveza. MUP RS bi zbog toga mogao prekršajno odgovarati.

Jasno je da će ovaj tender nastaviti izazivati polemike i postavljati pitanje o ekonomskoj isplativosti ove nabavke u odnosu na druge mogućnosti finansiranja. Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati i hoće li MUP RS ostati pri svojoj odluci ili će se ipak usmjeriti ka drugim rješenjima koja bi mogla biti ekonomski povoljnija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija