MUP RS nabavlja vodeni top

MUP Republike Srpske dobio je saglasnost Vlade RS za nabavku vodenog topa.

„Vlada Republike Srpske daje saglasnost MUP-u na dopunu internog Plana i programa utroška sredstava od prodaje stalne imovine radi sprovođenja javne nabavke vodenog topa sa pripadajućom municijom“, navodi se u odluci Vlade Srpske donesenoj na jednoj o posljednjih sjednica, piše Capital.

Interesantno je da je saglasnost za nabavku vodenog topa koji se u svim policijama na svijetu koristi za razbijanje demonstracija i gotovo nikada za gašenje požara, Vlada RS dala samo petnaestak dana nakon što su mediji objavili da je MUP Kantona Sarajevo dobio specijalizovano vozilo, odnosno vodeni top.

„MUP Kantona Sarajevo dobio je vozilo TOMA za reagovanje na socijalne incidente. Oprema vozila uključuje vodeni top s pokretom od 360 stepeni koji može izbacivati vodu, pjenu, suzavac i mješavinu boja pod visokim pritiskom“, objavili smo krajem jula ove godine.

(FOTO) Sarajevska policija kupila vodeni top!

Nadogradnja i infrastruktura vozila, precizirano je dalje, opremljeni su namjenskom opremom za gašenje požara, a na vozilu su i takozvane „runflat“ gume koje omogućavaju nastavak vožnje u svim situacijama.

Mediji su ranije objavili da je tender za nabavku ovog specijalizovanog vozila obavljen još krajem 2019. godine, a vrijednost nabavke bila je 988.000 KM sa PDV-om. Posao je dobila firma „KM Trade“ iz Visokog, ali je zbog žalbi ta odluka proglašena ništavnom. MUP Kantona Sarajevo nije odustao od nabavke i krajem jula mu je isporučen vodeni top.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79