Muškarac (61) ostao bez novca nakon što je slijedio upute prevaranta: Osvojili ste 8.000 eura, instalirajte ovu aplikaciju

Zagrebačka policija obavijestila je o novoj prevari u Hrvatskoj. Muškarac je ostao bez 2300 eura.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom zbog sumnje da je počinio krivično djelo Računarska prevara na štetu 61-godišnjaka.

Sumnja se da je osumnjičeni 23. februara 2024. oštećenog 61-godišnjaka doveo u zabludu na način da mu je rekao da je dobio novčani iznos od kriptovaluta u iznosu od gotovo 8000 eura te ga uputio da na svoj mobilni telefon instalira aplikaciju namijenjenu povezivanju računara i mobilnih telefona s drugim takvim uređajima.

Oštećeni je postupio po uputi 44-godišnjaka, a potom je dostavljanjem informacija osumnjičenom omogućio kontrolu nad svojim mobilnim uređajima i aplikacijama da bi potom zasad nepoznati počinilac neovlašteno pristupio internet bankarstvu oštećenog i izvršio osam transakcija prijenosa novca s bankovnog računa oštećenog na bankovni račun osumnjičenog 44-godišnjaka.

Odmah po zaprimanju novčanih sredstava na svoj bankovni račun, sumnja se, osumnjičeni je sam ili zajedno s drugim zasad nepoznatim počiniocem, s ciljem prikrivanja stvarnog izvora novca i izbjegavanja oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom, sav novac doznačio drugim zasad nepoznatim primateljima, čime je 61-godišnjak oštećen za novčani iznos od 2300 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnesena posebna prijava nadležnom državnom tužilaštvu”, objavila je policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79