Muškarac zauzeo slap na Uni i turistima naplaćuje ulaz

Štrbački buk jedan je od najljepših evropskih slapova, visok je 24 metra i nalazi se na rijeci Uni.

Slap koji se nalazi na samoj granici Hrvatske i BiH, u hrvatskoj opštini Donji Lapac, na državnom zemljištu, jedan muškarac tvrdi da je njegovo vlasništvo.

Turistima naplaćuje ulaznice, na prilaz je postavio ploču Nacionalni park Una, a na stijenu mramornu ploču s nazivom parka koji je sam izmislio.

Kako javlja Provjereno, muškarac je prijavljen opštini, državnom inspektoratu i policiji, ali zasad nema rješenja. Gospođa koja je dočekala novinarsku ekipu tvrdi da je to privatan posjed.

“Kako vi to ovako upadate i od mene tražite nešto? Od kuda vi znate da je ovo javni prostor, na osnovu čega?” upitala je. Njen suprug, piše Provjereno, je Zdenko Matešić koji tvrdi da je vlasnik ovog zemljišta.

“Uzurpirano je, to znaju svi mještani Donjeg Lapca, to zna općina, zna policija, to zna Državni inspektorat koji sam na moju inicijativu zvao… oni su rekli, e on to ne smije raditi, a ja sam pitao tko to da njemu kaže”, rekao je Vinko Selak, predsjednik Ribolovnog društva.

“Preko puta je zategao bodljikavu žicu, i ja kad sam se vraćao iz ribolova, srećom pa sam imao onu bateriju na glavi pa sam je primijetio, da je nisam imao ja bih se sav sasjekao. Ja sam to prijavio na policiju, i dečki su došli i naredili mu da makne tu žicu”, ispričao je Duško Blanuša, ribar.

“Naplaćuje ulaz, naročito ako su strani državljani. Najprije je naplaćivao pet eura po grupi, sad je počeo naplaćivati pet eura po osobi, a domaćima koji su građani Hrvatske naplaćivao je po tri eura”, poručio je Blanuša, prenosi Index.hr.

Kako navode, policija ga svako malo posjećuje, ali do zaključenja priloga iz PU ličko-senjske nisu odgovorili.

Strane turiste koji su ovdje možda platili ulaz dočeka ploča s natpisom NP Una Mamea park, iako je Nacionalni park Una s druge strane granice, u BiH. Dočeka ih i mramorni natpis stavljen na stijenu – Una Mamea Park Arboretum, koji se reklamira i na društvenim mrežama.

“Kada je u pitanju sami lokalitet Štrbačkog buka i katastarska čestica 449/2 k.o. Štrpci g. Zdenko po našim saznanjima i nama vidljivim javnopravnim dokumentima nema nikakvu osnovu za prisvajanje tog lokaliteta sebi. Štoviše, koliko je nama poznato, g. Zdenka je Državno odvjetništvo u dva navrata odbilo u njegovom pokušaju mirne nagodbe za tu parcelu i njeno prisvajanje sebi jer je ona u vlasništvu RH”, kazali su iz opštine.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79