MUŽ TUČE ŽENU, DRUŠTVO SE VESELI: ZAŠTO ZATVARAMO OČI PRED NASILJEM?

Nakon što se na portalima i društvenim mrežama sve češće pojavljuju snimci surovog porodičnog nasilja i nasilja nad ženama ili čak djevojčicama na javnim mjestima, koje prisutni najčešće nijemo posmatraju, socijalni psiholog Srđan Puhalo komentariše da takvo ponašanje nije specifično samo za našu sredinu.

-Postoji jedno opšte pravilo, potvrđeno eksperimentima, koje svjedoči da će, što je više ljudi prisutno nekoj nesreći ili nasilju, manje biti onih spremnih da priteknu u pomoć, jer svako očekuje da će to učiniti onaj drugi – objašnjava Puhalo.

Nasilje se toleriše i zato jer niko ne želi da se “zamjeri” nasilniku, pa se svi sklanjaju, i prave se da nisu ništa vidjeli i čuli, ocjenjuje Puhalo za Srpskainfo.

Kad je u pitanju nasilje u porodici ili nasilje nad ženama i djevojčicama, situacija je još složenija zbog uvriježenih stereotipa.

-Ako muž maltretira ženu, šira porodica to obično zna, ili bar naslućuje, ali ne reaguje. Na listi prioriteta, žrtva je na posljednjem mjestu, a najpreči je porodični ugled. Ni po koju cijenu se ne smije ugroziti lažna slika savršene porodice. Nasilja u porodici se stide i žrtva i svjedoci, pa su spremni na sve da ga sakriju od svijeta. Jedino se ne stidi nasilnik, inače ne bi radio to što radi– kaže Puhalo.

Dodaje da svjedoci nasilja često ne reaguju jer se boje nasilnika, a svjesni su da ih institucije neće adekvatno zaštititi.

– Imali smo nedavno slučaj u tramvaju u Beogradu, kada je siledžija fizički i seksualno maltretirao djevojčicu od 15 godina, a drugi putnici su to ćutke posmatrali. Vjerovatno su se bojali da će im nasilnik sasuti pet metaka u glavu, jer znaju da ulicama šetaju naoružni kriminalci i nasilnici –  kaže Puhalo.

Podsjećajući na video snimak sa svadbe, kada muž divljački tuče ženu, zato što igra i veseli se, Puhalo se pita, zašto nadležni nisu pokrenuli istragu po službenoj dužnosti i zašto slučaj policiji nisu pokrenule aktivistkinje koje se bore za prava žena.

-Ne mogu reći da nisu znali, taj video je gledao cijeli region – poručuje Puhalo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments