MVP BiH Konaković se sastao sa državnim ministrom vanjske trgovine Emirata

FOTO: MVP

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u Abu Dhabiju s državnim ministrom vanjske trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dopredsjedateljem Vijeća za industrijski razvoj UAE, Thanijem bin Ahmedom Al Zeyoudijem.

Sastanak se održao na marginama Godišnjeg investicijskog kongresa (AIM Congress 2024).

Obojica su izrazili zadovoljstvo snažnim bilateralnim odnosima između BiH i UAE te su se složili da postoji veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblastima turizma, energetike, infrastrukture i industrije.

Ministar Konaković je istaknuo aktuelnu situaciju u BiH, napredak u reformama i odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU, kao i kontinuirane napore u poboljšanju poslovnog okruženja.

Ministar Al Zeyoudi istaknuo je interes investitora iz UAE za nova ulaganja u BiH i regiju Zapadnog Balkana.

Naglasio je potrebu za ubrzavanjem potpisivanja sporazuma između BiH i UAE, koji će dodatno podstaći investitore i unaprijediti ekonomske odnose. Također je izrazio radost zbog sudjelovanja na ovogodišnjem 13. Sarajevo Business Forumu (SBF), koji će se održati 22. i 23. maja u Sarajevu.

Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali o multilateralnoj saradnji, razmijenili mišljenja o aktuelnim sigurnosnim izazovima, te se dotaknuli globalnih tema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79