Na aerodromu u Sarajevu pronašli blizu 300 kilograma lista moringe iz Izraela

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo zabranila je uvoz pošiljke 296 kilograma lista moringe – biljke s ljekovitim svojstvima koja se koristi za pripremu čaja, porijeklom iz Izraela.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, utvrđeno je da prehrambeni proizvod ne posjeduje deklaracije, te dokumentaciju na osnovu koje se može utvrditi rok upotrebe. Nadalje, pošiljku nije pratila isprava proizvođača o utvrđivanju usklađenosti s propisima o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica na osnovu rezultata laboratorijskih analiza.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe i Zakonom o hrani, uvoz pošiljke je zabranjen i naloženo je njeno uništenje, saopćila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79