Na deponiji Uborak u požaru izgorjela dva kamiona

U nedjelju navečer izbio je požar na deponiji Uborak.

Mostarski vatrogasci su za Bljesak rekli kako su dobili dojavu oko 21:30, a njihovu pripadnici su na terenu.

“Na terenu su tri ekipe od sedam ljudi s tri vatrogasna vozila”, rekli su vatrogasci.

Nakon dva sata požar je bio lokaliziran. U 23:20 vatrogasci su rekli kako se jedno vozilo vratilo s terena, te da očekuju uskoro povratak i druga dva vozila.

Prema prvim informacijama koje je dispečerska služba dobila, na deponiji su pored otpada gorjela dva teretna vozila, što su vatrogasci potvrdili i na svojim fotografijama.

Inače, požari na deponijama smeća su ozbiljan ekološki problem jer mogu uzrokovati emisiju štetnih plinova i otrovnih tvari u zrak, kao i onečišćenje tla i vode. Ovi požari često su teški za gasiti zbog velikog volumena materijala na deponiji, a nismo ni sumnjali da će vatrogasci brzo lokalizirati požar.

Podsjetimo, krajem januara Udruženje građana “Jer nas se tiče” Mostar poslala je zahtjev za inspekcijsku kontrolu Federalnom inspektoratu gdje su tražili da se utvrdi činjenično stanje da deponija nema dozvolu za rad te da zbog tog nedostataka bude zatvorena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79