Na fiskalnim računima iz ugostiteljskih objekata, uskoro bi mogao biti iskazan i iznos bakšiša

Na fiskalnim računima iz ugostiteljskih objekata, uskoro bi mogao biti iskazan i iznos bakšiša, čime bi faktički, postao obavezna stavka u plaćanju.

Sve je još na ideji, ali susjedne Hrvatska i Srbija već su pokrenule određene korake u tom smjeru.

I ugostitelji u Republici Srpskoj pripremaju set mjera. Prijedlog bi bio da se bakšiš ne oporezuje do deset odsto iznosa računa. Ali, ono što u budućnosti može predstavljati najveći problem jeste ostavljanje bakšiša putem kartičnog plaćanja.

Kao i kod nas, bakšiš je u mnogim zemljama dio kulture i tradicije. Dok je u nekim državama obavezan, u drugima, poput Kine i Japana, smatra se nepristojnim.

U Americi, bakšiš iznosi od 15 do 20 odsto iznosa računa, a ako niste zadovoljni uslugom – 10 odsto.

U većini evropskih zemalja, novac koji gosti ostavljaju zadovoljni uslugom je od 10 do 15 odsto računa.

Član Upravnog odbora Udruženje ugostitelja i hotelijera RS „HoReCa“ Goran Kurtinović kaže da se bakšiš trenutno nalazi u svojevrsnoj sivoj zoni za poslodavce, ali ne i za konobare.

„Konobar donese gostu fiskalni račun od recimo 90 KM, a gost koji plaća karticom mu kaže da otkuca 100 KM. Konobar tako i uradi i na kraju smjene iz keša kojim su plaćali drugi gosti uzme sebi tih 10 KM dobijenog bakšiša i to je u redu, jer je on dobio taj bakšiš“, objašnjava Kurtinović za CAPITAL.

On dodaje da bi mogao nastati problem kada bi potpuno prestalo poslovanje sa kešom, jer u tom slučaju konobari ne bi imali od čega da uzmu dobijeni bakšiš, jer bi on bio na računu poslodavca.

„U tom slučaju bi se postavilo pitanje oporezivanja, odnosno pitanje na koji način bi poslodavac konobaru isplatio bakšiš. Ali dugo vremena će kod nas trebati da keš ode u istoriju, tako da pitanje bakšiša trenutno kod nas nije akutan problem“, kaže Kurtinović.

Međutim, on ističe da je potrebno regulisati pitanje viška para koje inspektori eventualno pronađu prilikom kontrole.

„Inspektori koji tjeraju mak na konac mogu da napišu kaznu poslodavcu ukoliko kod konobara pronađu više para nego što je prokucano kroz fiskalnu kasu, a mogu pronaći više ako je konobar dobio bakšiš. Zbog takvih stvari bi na neki način trebalo regulisati i ozakoniti pitanje bakšiša“, objašnjava Kurtinović.
On ističe da će poslodavci tražiti i da se odgovornost za neizdavanje fiskalnih računa sa poslodavca prebaci na konobare.

„Postoje još neke stvari koje bi trebalo preciznije urediti, ali vidjeli smo da su pitanje uvođenja bakšiša u fiskalni sistem prvo pokrenuli u Hrvatskoj, a potom su u Srbiji najavili da će krenuti u istom smjeru, ali da će sačekati njihova iskustva. Mi ćemo sačekati iskustva iz Srbije“, kaže Kurtinović.

Podsjećamo, Privredna komora Hrvatske otkrila je da priprema nacrt zakona po kome bi bakšiš ušao u sistem fiskalizacije, jer on trenutno ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu pa se elektronski naplaćen bakšiš tretira jednako kao osnovni dohodak i poslodavci na njega plaćaju porez.
Na bakšiš moraju platiti PDV

U Srbiji smatraju da se fiskalizacijom bakšiša on do određenog iznosa ne bi oporezovao, i taj novac bi se tako koristio za ono što mu je i namjena – stimulacija zaposlenih.

Direktor Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je da se sada bakšiš na računu, plaćenom karticom, tretira kao cijena usluge na koju se plaća PDV i pripadajući porezi i doprinosi na tu “uslugu”, iako to nije. Prijedlog je, prema njegovim rečima, da se napojnica ne oporezuje do deset odsto iznosa računa.

“Oko 90 odsto gostiju sada račun plaća karticom i u tom slučaju se, ukoliko se uračuna bakšiš u tom iznosu, plaća PDV i porezi i doprinosi, jer se tretira kao usluga, a ne kao napojnica i čast za percepciju o dobro obavljenoj usluzi”, rekao je Genov.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79