Na stotine vatrogasaca se bori protiv požara u Kataloniji

Stotine vatrogasaca bile su na terenu boreći se s požarima sa 120 kamiona i 19 kanadera

Tri šumska požara uništila su 1.600 hektara borovine i niskog raslinja na istoku Španije od srijede, dok je toplotni val temperature pogurao na rekordne nivoe, rekli su u četvrtak regionalni vatrogasci.

Stotine vatrogasaca bile su na terenu boreći se s požarima sa 120 kamiona i 19 kanadera blizu gradova Baldomar, Corbera d'Ebre i Castellar Ribera, rekao je katalonski vatrogasni odjel.

Evakuirane kuće i dječiji centar
Najviše napora usmjereno je na Baldomar, gdje je požar zaprijetio 20.000 hektara šuma i poljoprivrednih zemljišta. Neke izolirane kuće su evakuirane, kao i dječji centar s 54 maloljetne osobe.

Nije bilo izvještaja o smrtnim slučajevima ili povrijeđenima.

Veliki dijelovi zemlje suočavaju se s ekstremnim rizikom od šumskih požara, rekla je državna meteorološka agencija AEMET.

Ekstremno visoke temperature
Do 5. juna, područje spaljeno u Španiji bilo je 34 posto manje nego u istom periodu 2021. godine i najmanje od 2018. godine.

Međutim, prošle sedmice su kombinacija vrućeg vremena, vjetrova i oluja uzrokovali požare širom zemlje.

Žestoke temperature pogodile su Španiju kasno prošle sedmice, u najranijem toplinskom udaru od 1981. godine, s temperaturama preko 40 stepeni Celzijusa u mnogim dijelovima zemlje. Noćne temperature su također neobično visoke, s između 20-25 stepeni Celzijusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79