Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. godinu na stolu, ali se postavlja pitanje usvajanja

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine pripremilo je Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. godinu i uputilo ga u proceduru usvajanja, izjavili su zvaničnici ministarstva.ž

Budžet je planiran u istom iznosu kao ovogodišnji, oko 1,3 milijarde KM, uprkos ranijim najavama ministra finansija i trezora BiH, Srđana Amidžića, o mogućem smanjenju.

Iako se proceduralni koraci za usvajanje budžeta moraju slijediti, postavlja se pitanje hoće li on biti usvojen do kraja godine. Ako bh. Parlament ne usvoji budžet do 31. decembra, Ministarstvo finansija i trezora BiH ovlašteno je da donese odluku o privremenom finansiranju. Pitanje je hoće li procedura biti završena u preostalih 11 dana, budući da zakonski rokovi za “normalno” usvajanje već odavno nisu ispoštovani.

Mira Pekić, ekonomistica i članica Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma bh. Parlamenta, izrazilа je zabrinutost zbog hitne procedure usvajanja budžeta, naglašavajući da takav pristup sprečava adekvatnu javnu raspravu i transparentnost u vezi s budžetskim stavkama. Pekić je također ukazala na mogućnost donošenja odluke o privremenom finansiranju od strane Ministarstva finansija i trezora BiH ako Parlament ne postigne dogovor o budžetu do kraja godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79