Nadležne ne zanima konkurs kojeg je nezakonito poništila SDA direktorica

Nadležne ne zanima konkurs kojeg je nezakonito poništila SDA direktorica


Trakavica oko afere nezakonitog poništenja konkursa u Domu zdravlja Bihać se nastavlja a najnoviji dokument Ombudsmene Bosne i Hercegovine ukazuje na to da se i Vlada Unsko-sanskog kantona poslije ZU Dom zdravlja Bihać oglušila na preporuke ove institucije.

Konkretno, radi se aferi oko konkursa za radno mjesto “Medicinska sestra u Službi za zaštitu žena – 1 izvršilac” kojeg je nezakonito poništila SDA direktorica. Ombudsmeni su 14. novembra 2023. godine uputili preporuku ZU Dom zdravlja Bihać da ispravi povredu prava kandidatkinje koja je oštećena piše Crna-Hronika.

Međutim, ova ustanova nije postupila po navedenoj preporuci. U međuvremenu je SDA direktorica smijenjena a Ombudsmeni BiH su uputili akt obavijesti Vladi Unsko-sanskog kantona o nepoštivanju njihove poreporuke jer je ista nadležna nad ovom zdravstvenom ustanovom, ali ni Vlada USK nije reagovala.

“Navedeni predmet biće uvršten u Godišnji izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, sa pominjanjem organa koji su odbili postupiti po preporuci”, navodi se na kraju obavještenja.

Ovaj akt baca dodatnu sijenu na transparentnost i zakonitost rada institucija Unsko-sanskog kantona.

Nevladine organizacije i sindikati trebaju podići glas, te izraziti svoju zabrinutost zbog ovakvih postupaka i istaknuti kako ovakvi potezi podrivaju povjerenje građana u javne ustanove i generalno u sistem.

Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati, ali jasno je da će ovaj slučaj imati odjek u javnosti i dodatno zakomplicirati ionako tešku i napetu političku situaciju u Unsko-sanskom kanton nekoliko mjeseci pred lokalne izbore.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija