NADLJUDSKA RODITELJSKA BORBA MEHINBAŠIĆA: SAMRA DONEDAVNO ŽIVJELA S MAJČINIM, A SAD ŽIVI S OČEVIM BUBREGOM

Već devet godin traje nadljudska roditeljska borba Mirsada i Senide Mehinbašić iz gračaničkog sela Orahovica Gornja za zdravlje i život kćerke Samre i sina Armina. O onome kroz šta je prošla ova porodica, mogla bi se napisati i snimiti prava životna drama.

Sve je počelo 2009. Tada 12- godišnja Samra iznenada je završila na hemodijalizi nakon otkazivanja funkcije oba bubrega. Tri godine svakodnevno je provodila na relaciji Gračanica – Tuzla.

Kako se stanje kompliciralo, roditelji su stupili u kontakt s Otvorenom mrežom BiH pa je djevojka stavljena na listu čekanja za kadaveričnu transplantaciju u Francuskoj. Kako je Samra primila antitijela, ta vrsta transplantacije nije bila izvodljiva u BiH pa je pala odluka o transplantaciji sa živog srodnika u Francuskoj, piše Avaz.

Na fotografiji su: Mirsad i Enida, sin Armin i djed Šemso: Najgore je prošlo

Donor je bila majka Senida i operacija je 23. aprila 2013. uspješno obavljena.

Tri godine poslije, u kući Mehinbašića, nova borba za život djeteta. Tada devetogodišnji sin Armin osjetio je iste bolove, dijagnoza mu je slična sestrinoj.

Prije nego što je dospio do hemodijalize, roditelji su odlučili da se i njemu presadi bubreg. Opet se uključila Otvorena mreža i u junu 2016. stigao je poziv da Armin u roku od 24 sata dođe u Tuluz.

Nastala je velika utrka s vremenom. Dom zdravlja iz Gračanice besplatno je ustupio svoj sanitet do Sarajeva, avionska veza bila je dobra i već 18. juna dječaku je u francuskom gradu Tuluzu obavljena uspješna transplantacija bubrega. Roditeljima je konačno laknulo.

Na fotografiji su: Samra s ocem i dr. Lionelom Rostaingom u Grenoblu nakon retransplantacije bubrega

No, nakon samo dvije godine mira, kod kćerke Samre došlo je do odbacivanja majčinog bubrega. Rješenje je bilo samo u retransplantaciji. Ovog puta, donor je bio otac Mirsad. Kako otac i kćerka nisu bili iste krvne grupe, ni retransplantacija se nije mogla obaviti u našoj zemlji pa je opet pala odluka na Francusku, na kliniku u Grenoblu.

Iako su zdravstveni parametri bili loši, a Samra spala na samo 39 kilograma, operacija je uspješno obavljena 13. septembra ove godine.

Samra se, poslije 20 dana boravka i oporavka u Francuskoj, vratila u svoju Orahovicu Gornju. Ona danas ima 21 godinu, uspjela je savladati gradivo i redovno polaže ispite na trećoj godini ekonomije u Tuzli.

Njen brat Armin učenik je petog razreda osnovne škole. Žive normalan život uz redovne kontrole.

Besane noći djeda Šemse

Oboje su svjesni kroz šta su prošli. Djed Šemso kaže da mjesecima nije imao sna bojeći se za zdravlje unuke i unuka. Zahvalni su gračaničkim, tuzlanskim i francuskim ljekarima te timu Otvorene mreže. Ova porodica imala je mogućnost i uspjela podmiriti velike troškove za tri teške operacije u Francuskog, a sada od Federalnog fonda očekuju propisanu refundaciju troškova.

 

 

Crna hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments