Najava Dodika o banci za sankcionisana lica: Uticaj američkih sankcija na crnolistaše

Osobe ili entiteti koji su na američkoj crnoj listi, odnosno pod sankcijama, zaista susreću značajna ograničenja u vezi s bankovnim računima. Bankarske institucije često izbjegavaju poslovanje s njima kako bi izbjegle potencijalne zakonske probleme i kazne. Ugašeni računi preduzeća u vlasništvu Gorice i Igora Dodika, djece predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, pokazuju stvarne posljedice ovakvih sankcija.

Najava osnivanja nove banke za unutarnji platni promet za sankcionisana lica, kako je predložio Milorad Dodik, može biti pokušaj pronalaženja rješenja za ovu situaciju. Međutim, takav potez nosi sa sobom značajne izazove i rizike, uključujući tehničku izvodljivost, troškove i dugoročnu održivost. Osim toga, postavlja se pitanje kako bi nova banka izbjegla američke sankcije i kako bi se osiguralo njezino poslovanje unatoč pritiscima.

Otvoriti bankovni račun za osobe ili entitete koji su na američkoj crnoj listi, odnosno koji su pod sankcijama, obično je izuzetno teško ili čak nemoguće.

Alternativa korištenju usluga Pošta Srpske također nosi svoje rizike, s obzirom na mogućnost izloženosti američkim sankcijama.

Bankarske institucije su obvezne poštovati nacionalne i međunarodne zakone te regulative, uključujući one koje se odnose na sankcije. Saradnja s osobama ili firmama koje su pod sankcijama može dovesti do ozbiljnih zakonskih problema, uključujući novčane kazne i gubitak reputacije.

Nacionalni i međunarodni zakoni mogu zabraniti bankama otvaranje ili održavanje računa za osobe ili entitete koji su pod sankcijama. Ova ograničenja su uvedena kako bi se spriječila financijska podrška sankcioniranim pojedincima ili organizacijama te kako bi se provodile politike sankcija koje su usvojene s ciljem promocije nacionalnih sigurnosnih interesa ili političkih ciljeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79