Najavljena tužba protiv “Cesta FBiH” zbog tunela “Vranduk”

Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je da će podići tužbu protiv Javnog preduzeća “Ceste FBiH” zbog štete usljed rekonstrukcije tunela “Vranduk”.

“Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora ovog udruženja početkom ove sedmice razmatrani su problemi zbog štete koju trpi privreda BiH usljed rekonstrukcije tunela ‘Vranduk’, kao i moguće posljedice najavljene rekonstrukcije tunela ‘Crnaja'”, saopšteno je danas iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Tom prilikom istaknuto je da je rekonstrukcija tunela “Vranduk”, koja traje od jeseni, već nanijela ogromnu štetu, koja, prema nekim procjenama, za privredu BiH i stanovništvo dnevno iznosi oko milion KM.

Rečeno je i da su zbog nemogućnosti normalne i pravovremene komunikacije pojedine kompanije bile primorane da ugase dijelove firme smještene u drugim gradovima i otpuste radnike.

Članovi Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH smatraju da neko mora da snosi odgovornost za nastalu štetu, naročito ako se ima u vidu da investitor i izvođači radova nisu pravovremeno obezbijedili adekvatan alternativni pravac.

Oni tvrde da najveću odgovornost za velika oštećenja koja ugrožavaju bezbjednost saobraćaja na alternativnom pravcu snosi Javno preduzeće “Ceste FBiH” jer ga nije pravovremeno pripremilo za nesmetano odvijanje putničkog i teretnog saobraćaja.

Navode da je sporna i dužina rokova za izvođenje radova na rekonstrukciji tunela “Vranduk” u trajanju od 18 mjeseci, naročito ako se ima u vidu činjenica da je riječ o glavnoj putnoj komunikaciji i privrednoj poveznici sjever-jug.

Zbog svega navedenog, privrednici su od Udruženja poslodavaca FBiH tražili da, u njihovo ime, pokrene postupak za naknadu štete tužbom protiv “Cesta FBiH”.

S obzirom na to da je najavljena rekonstrukcija tunela “Crnaja” na putnom pravcu M17, jednoj od ključnih saobraćajnica u BiH, iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH upozoravaju federalnu Vladu i “Ceste FBiH” da rekonstrukciju tog tunela ne smiju početi prije nego što budu završeni radovi na “Vranduku”.

Poslodavci naglašavaju da bi u suprotnom na jednom putnom pravcu M17 koji povezuje sjever-jug i koji je žila kucavica bile dvije obustave saobraćaja, što bi nanijelo štetu privredi koja bi se mogla mjeriti stotinama miliona KM.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH traži da federalna Vlada i “Ceste FBiH” prije početka rekonstrukcije tunela “Crnaja” obezbijede adekvatan alternativni pravac za nesmetano odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja, a ukoliko to ne bude učinjeno najavljuje kolektivnu tužbu za naknadu štete.

Iz ovog odbora naglašavaju da niko nije protiv rekonstrukcije putne infrastrukture, ali da nije jasno zašto se tom poslu ne pristupa koordinisao i u skladu sa aktivnostima na izgradnji Koridora “Pet ce”.

Zbog Vranduka samo u jednoj kompaniji otpušteno oko 60 ljudi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79