Najavljeno povećanje penzija u FBiH: Hoće li penzioneri dočekati da se obećanja obistine?

Upravni odbor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH jučer je u Goraždu održao 18. redovnu sjednicu.

Direktor Zavoda MIO FBiH Zijad Krnjić naglasio je kako je praksa da se sjednice UO svakog mjeseca održavaju u drugom gradu i kantonu FBiH.

Sastali smo se i s predstavnicima institucija ovog kantona i Udruženja penzionera i razgovarali o saradnji Zavoda i BPK gdje smo konstatirali da nemamo gotovo nikakav problem i da imamo vrlo dobru komunikaciju. Također, razmijenili smo mišljenja kako bi ovaj kanton i federalni Zavod mogli i mimo redovne zakonske obaveze prema penzionerima pomoći rad udruženja i doprinijeti poboljašnju socijalnog statusa penzionera- kazao je Krnjić.

O potrebi međusobne saradnje svjedoči i težak položaj u kojem se i u FBiH nalazi ova populacija.

Penzije su i u bogatim zemljama male za penzionere koji ih primaju i to je vječni problem koji će biti i kod nas. Na federalnom nivou su poduzete značajne mjere da taj status i realna vrijednost njihovih primanja bude kontinuirano veća, a u okviru saradnje kantona, zajednica, zavoda i udruženja penzionera također ima prostora za djelovanje. U udruženju penzionera su izrazili zadovoljstvo da imaju jako konstruktivnu saradnju sa BPK i neke konkretne stvari koje će se događati ove godine bit će dosta korisne – kazao je Krnjić.
Predsjednik UO federalnog Zavoda MIO Muhamed Ramović kazao je da je na današnjoj sjednici tog tijela razmatran obiman dnevni red

Gorući problem u Federaciji i državi su minimalne penzije i mi smo kao UO, a i direktor i menadžment federalnog Zavoda podržali su inicijativu penzionera da se ide ka povećanju penzija i mi se nadamo da će se to u ovoj godini dogoditi u jednom većem obimu, sredstava ima da se penzije povećaju. Jako je važno da nemamo nikakvih nesporazuma, danas smo imali i strategiju i finansijski plan za 2022. i druge tačke, nema neriješenih pitanja i sve odluke donosimo jednoglasno – kazao je Ramović, prenosi FENA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79