Najrazrušeniji grad u državi je MOSTAR!

Iako je od završetka rata u Bosni i Hercegovini prošlo 25 godina, Mostar je i dalje najrazrušeniji grad u državi. Desetine velikih objekata, kao i stotine manjih – još čekaju obnovu. Zašto je to tako? Izgleda da u ovom gradu na to nema jasnog odgovora.

Nataša Jekić je do aprila 1992. godine živjela u jednoj od stotina stambenih objekata koji ni do danas nisu obnovljeni.

Vojska Republike Srpske tada je granatirala i zapalila njenu zgradu. No, i 2021. zgrada je neobnovljena. Sada, već velika stabla proviruju kroz prozore nekadašnjih domova brojnih Mostaraca.

“Evo i dan danas… ja brojim svaki dan. 28 punih godina. Sada će, u aprilu 29 godina da je ona srušena. I nažalost, u 21. vijeku u ovako jednom lijepom gradu, koji je mogao da bude još ljepši – ja imam status raseljenog lica! Emotivno, s jedne strane, s druge strane opšte ruglo grada Mostara i opasnost sa svih aspekata, kada pogledate”, kaže gospođa Jekić.

No, situacija bi se mogla početi mijenjati. Nataša je na lokalnim izborima u Mostaru, koji su u ovom gradu održani nakon 12 godina, izabrana u Gradsko vijeće Mostara. Kao gradska vijećnica, ali i lice koje još uvijek ima status raseljenog u vlastitom gradu, kaže, javno će, uz sve ostale brojne probleme, progovoriti i o mostarskim ruševinama.

“Ulaskom u Gradsko vijeće dat ću svoju maksimalnu energiju i rad. Ja dolazim iz sportske branše. Red, rad i disciplina. Što mislim da će pomoći u djelovanju Gradskog vijeća. Nadam se da ćemo, zajedno sa svojim kolegama, konačno sjesti, izabrati našeg gradonačelnika, te početi rješavati razne probleme. Jedan od njih su i ruševine u Mostaru, posebno ovaj dio Starog grada i Glavne ulice”, govori Nataša Jekić.

Svega stotinjak metara dalje, još jedna velika ruševina. Prije 25 godina objekti su ograđeni željeznim rešetkama, odnosno armaturnim matama i tako ostavljeni naredna dva desetljeća. Stanovnici najvećeg grada Hercegovine već su zaboravili kako izgleda koračati trotoarima tog dijela grada. Moraju se kretati ulicom kojom saobraćaju vozila, jer im je onemogućeno korištenje pješačkih staza.

Jasnih planova šta s ovolikim ruševinama u Mostaru, izgleda da nema ili to bar do sada nije predočeno javnosti.

Zašto ovaj problem nije riješen i ko je zatajio u cijelom lancu nadležnosti?

Iz Grada Mostara kažu da to nije njihova nadležnost.

„Grad Mostar kao jedinica lokalne samouprave nije nosilac aktivnosti obnove porušenog stambenog fonda. Prije svega, to je zadaća resornih ministarstava, od kantonalnog, preko federalnog, do državnog nivoa“, navedeno je u regovanju iz Gradske uprava Mostara.

No, u Ministarstvu građenja HNK ne žele odgovoriti na naše pitanja. Ni nakon nekoliko poslanih upita, kao i telefonskih poziva, od kantonalnog ministra Suada Hasandedića – odgovora nema. Istovremeno, iz Gradske uprave Mostara su nam dostavili spisak oštećenih i uništenih objekata. Za njihovu obnovu ili ponovnu izgradnju potrebno je oko 30 miliona maraka.

Do tada, stotine stambenih i javnih objekata čekaju na obnovu u Mostaru. A ruševine svakodnevno prijete obrušavanjem koje bi moglo rezultirati tragičnim posljedicama prenosi Federalna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79