Najsavremeniji 3D endoskop stigao u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je sada vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu – 3D endoskopa.

Kompanija LSI Solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija, nagradila je naučni i stručni rad kardiohirurga Nermira Granova, njegovog tima, te Sarajevskog kliničkog centra ovim savremenim uređajem, koji treba da pomogne pacijentima sa srčanim poteškoćama da nastave kvalitetniji život.

Uređaj omogućava vršenje minimalno invazivnih i endoskopskih operacija na srcu, što olakšava prolazak kroz operativne zahvate pacijentima. Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša.

Profesor dr. Nermir Granov, direktor Kirurških disciplina KCUS-a, ističe značaj ovog uređaja: “Ovo je operacija na mitralnom zalisku. Mi smo praktično kroz jedan mali port usli u srce, i pomoću kamere imamo osjećaj treće dimenzije. Mi ćemo sada pristupiti na mitralni zalisk i popraviti ga.”

Zasluge za uspješno obavljene operacije pripadaju i hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intenzivne njege, pa do odjela i ambulante. Anesteziološka priprema pacijenata koji idu na kardiohiruršku operaciju zahtijeva opsežnu pripremu.

Docent dr. sc. med. Alen Pilav, v. d. direktor KCUS-a, ističe: “Zahvaljujući kolegi Granovu, doktoru Sanki Panduru pokrenuli smo mnoge procese. Između ostalog je i ova lijepa stvar koja nam se desila, dobili smo donaciju.”

Najavljene su brojne posjete Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kardiologa širom svijeta koji će posmatrati i učiti na koji način se obavljaju zahvati savremenim 3D endoskopom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79