Najveće ulaganje u obnovljive izvore energije: 130 miliona eura za vjetroelektranu u Hercegovini

Na području općine Tomislavgrad i grada Livna sljedeće godine bi, kako je najavljeno, trebala početi izgradnja vjetroelektrane Ivovik, instalirane snage 84 MW.

Dogovoreno je ovo na nedavno održanom sastanku predstavnika kompanije China National Tehnical Import & Export Corporation i kompanije Powerchina Resources LTD i Poerchina Resources LTD – Central & Eastern Europe Office s lokalnim vlastima u Tomislavgradu.

Izgradnja vjetroelektrane Ivovik koštat će 130 miliona eura i predstavlja najveće ulaganje u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini. Prema dosadašnjim izvještajima, predviđena godišnja proizvodnja električne energije ove vjetroelektrane iznosit će 236,6 GWh.

Vjetroelektrana Ivovik nalazit će se na području Tomislavgrada i Livna, a bit će ovo treća vjetroelektrana na području općine Tomislavgrad.

Važno je istaći da je projekt izgradnje vjetroelektrane Ivovik prošle godine odobrila Vlada Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79