Nakon 12 godina: 100.864 Mostarca biraju lokalnu vlast, 32 politička subjekta u utrci

Nakon 12 godina, Lokalni izbori u Mostaru bit će održani 20. decembra. Službeno izborna kampanja počela je 20. novembra i trajat će do 19. decembra do 07 sati ujutro kada počinje izborna šutnja.

Centralni birački spisak zaključen je 5. novembra i u njemu se nalazi 100.864 registrirana birača. Na redovnim biračkim mjestima za glasanje je prijavljeno 96.797 birača, poštom 3.985, u odsustvu 48 i lično 34.

Za učešće na izborima 20. decembra, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 32 politička subjekta, među kojima su političke stranke, nezavisne liste te koalicije.

U januaru 2004. godine visoki predstavnik Paddy Ashdown donio je Statut grada Mostara. Uvedene su nacionalne kvote kako bi se spriječilo da jedan narod može imati većinu u gradskom vijeću. Dio Statuta su bila i posebna izborna pravila kojima je formirano šest izbornih jedinica: tri većinski hrvatske i tri većinski bošnjačke.

Te 2008. godine, kada su održani posljednji izbori na biračkom spisku bilo registrovano ukupno 90.536 birača, od toga redovnih 89.575, poštom 829 i odsustvo 132, piše Faktor.

SDA je tada u Gradskom vijeću osvojila 12 mandata, Narodna stranka Radom za boljitak sedam, HDZBiH sedam, HDZ 1990 tri mandata, SDP je imao također tri mandata, SBiH dva i HSP Đapić – dr. Jurišić jedan.

Lijanovići su prije 12 godina napravili nevjerovatan rezultat i po broju mandata u gradu na Neretvi bili su drugi, odmah iza SDA, dok je HDZBiH bio treći, čime je izgubio dominaciju.

Nakon dugotrajnih pregovora i prilično sumnjivih prelazaka vijećnika iz Narodne stranke Radom za boljitak pod okrilje HDZ-a, napravljen je preokret, te su umjesto Lijanovićeve stranke sa SDA u koaliciju uletjeli vijećnici Dragana Čovića.

Uprkos brojnim pokušajima gradonačelnik Mostara nije izabran. Visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo je tada odluku o izboru gradonačelnika koji će u trećem krugu glasanja Gradskog vijeća moći biti izabran prostom većinom prisutnih vijećnika.

Time je izmijenjen Statut prema kome je bila potrebna većina od ukupnog broja vijećnika, odnosno 18 od 35 glasova.

Krajem decembra 2009. 14 mjeseci nakon izbora, Ljubo Bešlić je ponovo izabran za gradonačelnika Mostara i na toj dužnosti nalazi se i danas. Mandat Gradskog vijeća istekao je 2012. godine.

Početkom jula ove godine u Parlamentu BiH usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji se odnosi na izbore u Mostaru. Usvajanju je prethodio Sporazum koji su mjesec ranije potpisali lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika iz šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79