Nakon Dana žalosti zbog Beograda, DF traži i da se 25. maj proglasi danom žalosti na teritoriji čitave BiH

Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je danas inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, donese odluku o proglašavanju dana žalosti u čitavoj BiH povodom 25. maja (tekuće 2023. godine), kada se obilježava dan teškog zločina nad tuzlanskom mladošću, kojeg su počinile paravojne formacije tzv. Vojske RS-a 25. maja 1995. godine.

Također se od Vijeća ministara BiH traži da u saradnji sa drugim nadležnim državnim institucijama poduzme sve mjere prema nadležnim organima Republike Srbije za izručenje počinilaca ovog gnusnog zločina institucijama Bosne i Hercegovine – na prvom mjestu zločinca Novaka Đukića, kao i da, u okviru svojih nadležnosti, “zahtijeva hitno krivično procesuiranje i izručenje Bosni i Hercegovini i drugih organizatora i izvršilaca ovog gnusnog ratnog zločina, a u cilju razvijanja kulture sjećanja i dobrosusjedskih odnosa, te dostojanstvenog odavanja dužnog poštovanja nevinim žrtvama ovog teškog zločina i dostojanstvenog izražavanja saučešća porodicama nevinih žrtava”.

U obrazloženju se navodi da je na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine ubijena 71 osoba, a ranjeno je i masakrirano više od 200 uglavnom mladih ljudi (mladića i djevojaka) različite etničke pripadnosti, sa trajnim posljedicama za dalji život – po čemu će ovaj zločin paravojske RS-a ostati posebno upamćen.

– Potpuno je neprihvatljivo da susjedna Republika Srbija godinama štiti Novaka Đukića, osobu koja je najodgovornija za ovaj gnusni zločin, pružajući mu utočište i zaštitu na svojoj teritoriji. U cilju dostojanstvenog odavanja dužnog poštovanja nevinim žrtvama teškog i gnusnog zločina na Tuzlanskoj kapiji, te razvijanja kulture sjećanja, međuljudskih i dobrosusjedskih odnosa, predlaže se ova zastupnička inicijativa – poručili su podnosioci ovog dokumenta, zastupnici DF-a Milan Dunović, Vlatko Glavaš i Zlatan Begić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79