Nakon debakla na izborima: Zoran Zaev podnio ostavku na funkciju premijera i predsjednika stranke

Makedonski premijer Zoran Zaev podio je ostavku na premijersku funkciju, ali i na funkciju predsjednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDMS) nakon velikog poraza na današnjim lokalnim izborima.

Zaev je, kako prenose makedonski mediji kazao kako preuzima svu odgovornost za rezultate na današnjim izborima i stoga podnosi ostavke.

“Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da podijelim razočarenje i mene i naroda. Na ovim izborima vidimo saveze i žrtava i nasilnika od 27. aprila. Ujedinili su se bez ikakvog obraza zbog glasova i novca. Ja preuzimam odgovornost za sve loše rezultate. I zbog takvih okolnosti ostajem stava da ne treba održati vanredne parlamentarne izbore”, izhavio je on.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja, koju je podržala opoziciona stranka VMRO-DPMNE, Danela Arsovska proglasila je pobjedu u drugom krugu izbora nad kandidatom SDSM-a i sadašnjim gradonačelnikom Petrom Šilegovim.
Na konferenciji za novinare, Arsovska je istakla kako Skoplje prvi put u 30 godina nezavisne Makedonije ima ženu za gradonačelnika i dodala da je pobjeda ogromna, s više od 20.000 glasova prema prvim rezultatima koje ima.

“Sada imamo novu šansu da još od prvog dana posvećeno da počnemo raditi. Da zatražimo odgovornost za ono nije urađeno i da Skoplje transformiramo u čist, zelen, lijep, moderan grad. Grad sretnih ljudi”, istakla je ona.

Prema podacima iz Državne izborne komisije Sjeverne Makedonije (DIK) na 60 obrađenih procenata glasova, Danela Arsovska ima 55,85 posto, a kandidat vladajućeg SDSM-a i sadašnji gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov 40,6 posto glasova.
Istovremeno, kandidat VMRO-DPMNE-a za gradonačelnika općine Ohrid Kiril Pecakov proglasio je pobjedu u drugom krugu lokalnih izbora, prenosi Tanjug. Od 16,85 posto obrađenih biračkih mjesta, prema podacima DIK-a, Pecakov ima 1.888 glasova, a protivkandidat iz SDSM-a Konstantin Georgieski 1.406 glasova.

U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE-a vode u još nekoliko općina: Bitolj, Gevgelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je bila 48,88 posto, a glasalo je ukupno 555.943 birača.

Makedonski premijer Zoran Zaev je uoči drugog kruga izbora upozorio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao podnijeti ostavku na funkciju premijera.

To ne bi značilo automatsko raspisivanje novih izbora, već bi na njegovo mjesto mogao doći neki drugi predstavnik iz redova Socijaldemokrata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79