Nakon detaljne analize inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop Hydration

Nakon detaljne analize inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop Hydration


Federalna sanitarna inspekcija je danas u Rajlovcu, Mjestu carinjenja, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem komzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

“Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (‘Službeni list SFRJ’, broj: 53/1991), navode iz federalne inspekcije.

Zbog toga je uvoz kontrolisane pošiljke zabranjen, te je naređeno njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Podsjećamo i Kantonalni sanitarni i inspektor za hranu su postupajući po prijavi Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednji škola Kantona Sarajevo, a koja se odnosila na kontrolu prodaje energetskog napitka “Prime”, proveli inspekcijske nadzore kod tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka na tržište Kantona Sarajevo, te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu.

U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatovano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina “Prime Hidration“, dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak „Prime Energy“, koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima).

Djeca u BiH luda za sokom od 16KM: “Bogata djeca prepodavaju gutljaj soka za 1 KM”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija