Nakon dvije godine pauze vraća se Mostarski sajam

Međunarodni sajam privrede Mostar, koji se održava 23. put i slovi za najznačajniju sajamsku manifestaciju u BiH, nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom koronavirusa, održat će se od 5. do 9. aprila u partnerstvu s Republikom Mađarskom.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak ističe kako je Mađarska trebala biti zemlja partner prije dvije godine, ali da su ih od tada stalno kontaktirali i ostali uz mostarski sajam, na čemu je veoma zahvalna, kao i svim izlagačima koji su uprkos teškim i izazovnim vremenima prijavili i prepoznali značaj mostarskog sajma.

“Ove godine u najvećem dijelu imamo kolektivne nastupe kako država tako i kantona, gradova i općina. Očekujemo da će naš izložbeni prostor biti popunjen, što je najveći naš uspjeh ovog izazovnog vremena. To nam je bio cilj i moramo biti zadovoljni”, kazala je Bošnjak.

Ističe kako dosta firmi koje su do sada učestvovale na mostarskom sajmu teško preživljava zbog ekonomske krize, zbog čega je zahvalna svim ovogodišnjim učesnicima.

“Neće biti, kao dosadašnjih godina, mnogo individualnih firmi, jer izlagači dolaze kroz kolektivne nastupe, zato što imaju potporu država, kantona, gradova i općina, tako da sam sigurna da će biti uspješna manifestacija, kao i ranijih godina”, kaže direktorica mostarskog sajma.

Samo na štandu Mađarske će se predstaviti oko 40 firmi, a osim Mađarske i Bosne i Hercegovine, koja je domaćin, predstavit će se kolektivno i individualno dosta izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Grčke, Poljske, Njemačke i Kine.
Ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa je naglasio kako njegova zemlja već drugi put ima čast biti zemlja partner jednog od najboljih sajmova regije, što pokazuje da se Mađarska nalazi među 10 najznačajnijih trgovinsko ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine.

“Naša bilateralna robna razmjena iz godine u godinu raste. Tako je prošle godine obim vanjske trgovinske razmjene porastao za više od 17 procenata. Prema našim podacima, u izvozu iz Mađarske u BiH prevladavaju proizvodi sa značajnom dodatnom vrijednosti, kao što su strojevi, električni aparati i prometna vozila. Također, znatan dio zauzimaju lijekovi i farmaceutski proizvodi, odnosno žitarice i hemijski proizvodi. Iz BiH u Mađarsku se najviše izvoze hemijski i metalni proizvodi, odnosno željezo i čelik. Odnose naših država najbolje karakterizira činjenica da, iako nemamo zajedničku granicu, Mađarska BiH smatra počasnim susjedom”, kazao je mađarski ambasador Pósa.

Direktor finansija i pravnih poslova Privredne komore Federacije BiH Željko Raguž ističe kako je obim vanjsko-trgovinske razmjene između ove dvije zemlje u konstantnom porastu te da je u konstantnom porastu i suficitno stanje Mađarske.

“Obuim trgovinsko-robne razmjene između naše dvije zemlje je iznosio milijardu i 82 miliona KM, pri čemu je uvoz iz Mađarske bio 811 miliona, a izvoz Mađarske iz BiH 271 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila je 33 posto, a prosječna ukupna pokrivenost BiH uvoza izvozom je bila 66 posto. Iz toga je vidljiva velika neravnoteža u trgovini s Mađarskom u odnosu na naš prosjek. Dugoročno je u obostranom interesu da se ovi odnosi uravnoteže, a najpoželjniji način bi bile Mađarske direktne investicije u proizvodne firme u BiH, koje bi proizvodile za tržište Mađarske”, objasnio je Raguž.

Međunarodni sajam privrede u Mostaru izložba je općeg tipa i na njoj se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz skoro svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti te IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i tradicionalne podsajamske manifestacije, među kojima je “Sajam turizma”, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda.

Sajam je također mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, privrednih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih takmičenja. Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

Međunarodni sajam privrede – Mostar 2022. održava se u periodu od 5. do 9. aprila u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora i dio je mreže Asocijacije sajmova Jugoistočne Evrope.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79