Nakon Inzkove odluke: Evropska unija pozvala lidere da se suzdrže od zapaljive retorike

 

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano istakao je za N1 kako su primili na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida koji je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini te kazao kako revizionizam i poricanje genocida proturiječe najosnovnijim evropskim vrijednostima te su pozvali političke lidere da se suzdrže od zapaljive retorike.

– Primamo na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Inzko. Budimo jasni: revizionizam i poricanje genocida proturiječe najosnovnijim evropskim vrijednostima – naveo je glasnogovornik EU.

Istakao je i kako je pomirenje jedan od ključnih prioriteta mišljenja koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

– EU je vrlo jasna glede svojih očekivanja u tom pogledu, najnovije u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Borrella i povjerenika Varhelyija objavljenoj povodom 26. obilježavanja genocida u Srebrenici. EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata – potcrtao je.

Naveo je i kako se EU nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, piše N1.

– EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU – zaključio je Duch Guillot.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

– Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta – saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i u “Službenom listu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79