Nakon što je SDA tražila printani materijal: Od sada samo mailom?

Nakon što je posljednja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta zbog toga što potrebni materijali nisu dostavljeni i u štampanoj formi, a što je propisano Poslovnikom, sada je zastupnik DF-a Mirza Čelik uputio prijedlog o izmjeni istog.

Čelik predlaže da se Poslovnik Skupštine KS dopuni na način da se izmijeni stav 1. u smislu da svi materijali prilikom sazivanja različitih sjednica budu dostavljani zastupnicima, predsjednicima radnih tijela, vladi i ostalim učesnicima – samo putem emaila.

Poslovnik je moguće izmijeniti većinom glasova zastupnika stoga ovaj prijedlog bi trebalo da lako prođe na skupštini, ako uzmemo u obzir da je vladajuća koalicija i ranije dostavljala materijale elektronski.

Prije otprilike dvije godine je donesen Zaključak u Skupštini KS kojim su se zastupnici dogovorili da će materijale dostavljati samo u elektronskom obliku, međutim sud je ocijenio da Zaključak ne može biti iznad Poslovnika. Zato su na posljednjoj sjednici, SDA i DF tražile da se ispoštuje Poslovnik i materijali dostave i štampano.

Sjednica je zbog toga morala biti prekinuta iako su na dnevnom redu bile mnoge važne teme.

Ubrzo je na Kolegiju zakazana nova sjednica, a dogovoreno je da će sav materijal biti ištampan, kako i stoji u Poslovniku. S obzirom na obimnost sljedeće sjednice koja će imati čak 60-ak tačaka, štampanje i dostavljanje materijala koštat će skoro 15.000 KM.

Ukoliko Čelikov prijedlog bude usvojen, ogroman novac će biti ušteđen, a nejasno je zašto zastarjeli Poslovnik, u kojem stoji obaveza dostavljanja materijala na papiru, nije odavno izmijenjen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79