Uprava Aerodroma se hvali, a Aerodrom u Sarajevu tek sedmi u regiji po broju putnika

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine očekuju povećan broj čarter letova, posebno prema Turskoj i Egiptu, naveli su iz Uprave Aerodroma.

Kako je kazala stručna saradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković, pandemija koronavirusa je utjecala na smanjenje prometa generalno, pa tako i na broj čarter letova i zainteresiranost putnika za turistička putovanja u 2020. godini.

– Situacija se značajno popravila u 2021. godini, posebno s početkom ljetne sezone usljed ublažavanja epidemioloških mjera u svijetu, što je utjecalo i na povećanje prometa na Sarajevskom aerodromu – kazala je Čureković.

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. marta, planirano je da 22 aviokompanije (redovno i čarter) obavljaju aviooperacije ka 34 evropske i svjetske destinacije.

Kada je riječ o broju putnika, u 2021. godini je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 767.134 putnika, dok ih je u 2019. bilo 1.143.680, čime je realizirano 67 posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

– Po pokazateljima ACI Europe statistike, prije pandemije smo bili deseti aerodrom u regiji po broju putnika, a sada smo na sedmom mjestu – kazala je Čureković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79