Nakon što je učenik ostao bez slezene. Direktor: Sve je počelo preko TikToka

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Sonja Marinković” u Subotici, koji je pretrpio strašan vid vršnjačkog nasilja, i zadobio je povrede zbog kojih mu je odstranjena slezena, i dalje se oporavlja u Opštoj bolnici.

Dječaku odstranjena slezena nakon stravičnog vršnjačkog nasilja

Otac dječaka Dejan Kolar rekao je danas da će njegov sin danas biti prebačen na Dječje odjeljenje iz Odjeljenja intenzivne njege gdje se nalazi od kada je operisan.

Kako je Kolar ranije ispričao za Blic, u ponedjeljak su njegovog sina, što sve se vidi na snimku iz škole, prvo gurali i udarali na hodniku škole, dok je on bio okrenut leđima. Dječak je nastavio da ide ka učinioci, nije obraćao pažnju na grupu dječaka koja se nasilno ponašala, ali se iz pomenute grupe izdvojio jedan dječak, prišao mu s leđa, i bukvalno ga počistio, kao što karateu rade čišćenje.

– Viši i krupniji dječak je počistio moga sina od 45 kilograma s leđa. Pri padu ruka mog djeteta je bila ispod tijela i on je svojom rukom zgnječio rebra i dolazi do rupture slezene. Pozvan sam u školu i zatekao sam sina koji se žalio na bolove u rebrima i stomaku. Niko nije pozvao ljekarsku pomoć – ispričao je otac.

Kako kaže, kada je pogledao snimak, sve mu je bilo jasno.

– Napadnut je s leđa, nije imao šanse da se brani. Tražio sam od pedagoga da se pozove policija i direktora, ali mi je rečeno “da to tako ne ide” – kaže on.

On podsjeća da od prvog razreda njegov sin trpi verbalno, psihičko, ali i fizičko maltretiranje pojedinih vršnjaka.

O vršnjačkom nasilju koje je okarakterisano kao najteži oblik nasilja, treći stepen, obaviještena su i policija i Više javno tužilaštvo, i otac dječaka kaže za Blic da bez obzira šta su izjavila djeca, roditelji, nadležni iz škole, neće odustati od krivičnih prijava.

– Tužiću i upravu škole, što sva moja obraćanja nisu otišla na viši nivo. Ne mogu se takvi problemi ostaviti na nivou odjeljenske zajednice, treba da se uključe i psiholog i pedagog. Bio sam i kod njih, ali, ni tamo nisu riješili ništa. Podnijeću krivičnu prijavu protiv djece i njihovih roditelja za nanošenje teških tjelesnih povreda, a protiv škole zbog nemara i neadekvatnog reagovanja na prijavljeno nasilje i događaje. Još nisam krenuo u taj postupak, ali hoću – kaže Kolar za Blic.

Pajica Bašić, direktor OŠ “Sonja Marinković” je izjavio za RTS da je u utorak, u prisustvu roditelja, obavljen razgovor sa djecom koja su učestvovala u vršnjačkom nasilju, i učenici su tvrdili da oni nisu imali međusobni sukob.

– Prilikom prvog razgovora sa djecom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na TikToku, i gdje se učenik obara i pada. Nisu to shvatili kao nešto ozbiljno, međutim, poslije događaja koji je uslijedio, i poslije onoga što su vidjeli, shvatili su kakvu su grešku napravili. U prisustvu roditelja svaki od učenika je shvatio o čemu se radi. Nažalost, poslije ovakvih događaja tek se tada shvati da to nije igra i da to može da bude veoma ozbiljan slučaj – rekao je Pajica Bašić.

Prema njegovim riječima u ovom slučaju se dalje pokreće vaspitno – disciplinski postupak protiv učenika za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom period pojedinačno će raditi sa svakim od učenika, takođe i sa odjeljenjem u kojem se oni nalaze.

– Na kraju se izriču i vaspitno–disciplinske mjere jer je ovdje ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno koristan rad za te učenike. Mjere koje mogu da se izreknu su ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća, smanjena ocijena iz vladanja na dva ili na jedan i, ovo je ipak osnovna škola, ne možemo izbaciti učenika iz škole, ali možemo u dogovoru sa nekom drugom školom ukoliko se procijeni da je to najbolje rješenje, da izvršimo prebacivanje – kaže Pajica Bašić.

Dok roditelj teško povrijeđenog dječaka tvrdi da je godinama ukazivao na nasilničko ponašanje pojedine djece prema njegovom sinu, ali da je sve zataškavano, Bašić kaže da je ova škola uvijek otvorena za razgovor sa roditeljima.

– Nikada nismo uskratili ni jednom roditelju da dođe, da porazgovara ako postoji problem. Ne sporim da je pomenuti roditelj možda imao razgovore sa učiteljicom i razrednom starešinom, ali su ti problem rješavani na nivou odjeljenja, nisu dolazili do mene. Ništa se ovdje ne zataškava, otvoreni smo u svakom pogledu. Roditelj nikada nije došao do mene kao direktora. Posljednji slučaj, koji znam, desio se u petom razredu, kada su djetetu razbili naočare, i taj slučaj smo i rješavali u saradnji sa roditeljima – izjavio je Bašić.

Ministar prosvjete Branko Ružić izrazio je danas zgražavanje zbog nasilja u Subotici u kojem je zbog vršnjačkog nasilja dječak (13) ostao bez slezene, piše Blic.