Napad na nastavnika treba tretirati kao krivično djelo napada na službenu osobu

Sindikat traži zaštitu nastavnika na radnom mjestu

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH je pokrenuo inicijativu u vezi izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U inicijativi je između ostaloga navedeno kako je javnost obaviještena o nemilom nasilnom događaju koji se desio JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, OJ Centar-Vrazova.

Nažalost, ovakvi i slični napadi su postali skoro pa svakodnevnica čemu svjedoče i što se dešava prosvjetnim radnicima vrtića i osnovnih škola na području Kantona Sarajevo.

– Ne tako davno, u nekoliko osnovnih škola zabilježeni su fizički napadi roditelja na nastavnike, a svakodnevno nastavnici trpe verbalne napade čime se dovode u vrlo nezavidan položaj.

U cilju zaštite prosvjetnog radnika ne samo u Kantonu Sarajevo već i u Federaciji BiH, ovim putem obraćamo se Zahtjevom da kod nadležnih institucija pokrenete procedure u vezi donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a kojim će se, između ostalog, napad na prosvjetne radnike i ometanje u obavljanju poslova njihovog radnog mjesta propisati kao krivično djelo napada na službenu osobu.

Prema našim saznanjima, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u martu prošle godine utvrdila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i uputila Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine na razmatranje i prihvatanje.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je u aprilu prošle godine prihvatio navedeni Nacrt zakona, a to isto je učinio i Dom naroda u julu 2022. godine, nakon čega se trebalo pristupiti javnoj raspravi i utvrđivanju Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama kojim mi raspolažemo, prijedlog navedenog zakona još nije utvrđen, zbog čega se i obraćamo ovim dopisom.

Imajući u vidu naprijed navedeno, SSOOiO FBiH–Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo traži da se, s ciljem otklanjanja ugrožavanja sigurnosti života i tijela radnika u prosvjeti, odmah pokrenu sve aktivnosti kako bi se što prije donio Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine tako da se napad na radnike u prosvjeti propiše kao krivično djelo napada na službenu osobu, navedeno je u inicijativi koju potpisuje Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79