Napetost na vrhuncu: Pripadnici KFOR-a stigli na sjever Kosova

Na sjeveru Kosova došlo je do sukoba između policije i lokalnog srpskog stanovništva nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali da uđu u zgrade općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Pripadnici KFOR-a stigli su u Zvečan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je da se Vojska Srbije digne u stanje pune borbene gotovosti i da njene jedinice krenu prema granici sa Kosovom.

U Leposaviću su građani ispred zgrade općine počeli da postavljaju blokade, a u Zvečanu je zapaljeno policijsko vozilo policije Kosova.

Zamjenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Danica Radomirović, potvrdila je za Kosovo-online da je desetak ljudi primljeno sa povredama od šok-bombi, suzavca ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu opštine Zvečan.

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se i pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

Pripadnici Kosovske policije ušli su u zgradu opštine u Leposaviću uz veliku količinu ispaljenog suzavca i šok bombi. Cijeli centar grada je u dimu.

U Zvečanu su prisutni i pripadnici KFOR-a, ali se za sada drže po strani i nisu reagovali na dešavanja u gradu nakon što je Kosovska policija uz upotrebu suzavca i šok bombi ušla u zgradu opštine, piše Kosovo-online.

Također, prema navodima srbijanskih medija helikopteri KFOR-a nadlijeću sjever Kosova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79