epa09891878 Policemen clash with counter-demonstrators at the park Sveaparken in Orebro, Sweden, 15 April 2022, where Rasmus Paludan, party leader of the Danish right-wing extremist party Stram kurs (Tight Course), had a permission for a gathering on Good Friday. EPA-EFE/PAVEL KOUBEK SWEDEN OUT
Napetost u Švedskoj zbog antiislamskih demonstracija i paljenja Kurana

Napetost u Švedskoj zbog antiislamskih demonstracija i paljenja Kurana


Švedska policija kaže da se sprema za nove nerede poslije sukoba u petak demonstranata i kontra-demonstranata u gradu Orebro, gdje antiislamske ekstremno desničarske grupe namjeravaju da javno spale Kuran.

Kim Hild, portparolka policije u južnoj Švedskoj, rekla je da policija neće povući dozvolu za planirane demonstracije danske desničarske stranke “Stram Kurs” (Tvrda linija) najavljene za danas, jer je Švedska “cijeni slobodu govora”.

Policija je, međutim, saopštila da će skup biti premješten na drugo mjesto koje nije ;objavila, navodi švedska novinska agencija TT.

Neredi u švedskim gradovima, izazvani demonstracijama “Stram Kursa”, kulminirali su sukobima u Orebru u petak, kada je povrijeđeno 12 policajaca i zapaljena su četiri policijska vozila.

Sukoba je proteklih dana bilo i u Stockholmu i u gradovima Linkoping i Norkoping, gdje je “Stram Kurs” ili planirao ili je imao demonstracije.

Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo, osnovao je “Stram Kurs” 2017. godine. Na sajtu te stranke čiji je program antiimigracioni i antiislamski, piše da je “Stram Kurs najpatriotskija politička partija u Danskoj.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija