Strah nakon sankcija: Dodik tvrdi da ga Britanci planiraju odvesti na nepoznato mjesto

Strah nakon sankcija: Dodik tvrdi da ga Britanci planiraju odvesti na nepoznato mjesto


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da postoji plan njegove otmice. Ove tvrdnje iznio je u intervjuu za ruski medij Sputnjik, koji je zbog propagande zabranjen u zemljama Evropske unije.

Oklopna vozila „despot“ i Specijalna antiteroristička jedinica već nekoliko dana je oko zgrade Vlade RS, kao i oko Dodikovog imanja. Strancima smeta moja politika i pokušavaju da me sklone, poručio je jučer Dodik u Beogradu za ruski Sputnjik.

Kaže da je sa četiri strane dobio identične informacije, i to da specijalne jedinice Velike Britanije planiraju da ga tamo gdje živi, radi ili gdje je u pokretu pokupe i odvedu na neko nepoznato mjesto. Dodao je i da to zvuči kao nemoguće, ali da nije, zbog čega je naveo primjer aktuelnog načelnika Sokoca Milovana Bjelice koga su, tvrdi Dodik, pokupili i odveli u kontejner gdje mu nisu dali da spava tražeći od njega priznanje – iako je javnosti poznata samo njegova nekadašnja smjena i zabrana političkog djelovanja.

Istovremeno, Dodik dodaje da ima povjerenje u pripadnike Policije RS-a. I prvi čovjek MUP-a Dragan Lukač kaže da će pojačane mjere biti na snazi sve dok postoji potreba za tim.

Podsjeća i na zakonsku obavezu zaštite, posebno štićene ličnosti. Angažovan je, kazao je, mnogo veći broj ljudi i njihova je obaveza u skladu sa zakonom da brane od bilo kakvog ugrožavanja člana Predsjedništva BiH, kao i članove njegove porodice

A iza navodnih prijetnji, Dodik za Sputnjik kaže, stoje ambicije Amerikanaca i Britanaca da ga sklone iz izbornog procesa jer su, kako tvrdi, vidjeli da opet dobija izbore, pa se hvataju za glavu.

Zanimljivo, opozicija je o Dodikovoj ugroženosti poprilično tiha. No, najglasniji među njima Nebojša Vukanović – i ovaj put bez dlake na jeziku. Kaže da Dodik od sebe pokušava da napravi mučenika. Nada se, kaže, da će doći do smirivanja situacije, nakon što su u Beograd na odvojene susrete sa predsjednikom Srbije otišli prvo Christian Schmidt, a kasnije i sam Dodik.

„Mislim da je ovim sastankom Vučić poslao jasnu poruku Dodiku da neće slijediti njegov hazarderski put i da će Dodik povući ‘despote’ sa ulica, neće od sebe praviti žrtvu i da će gledati da sa ovom politikom napokon bude racionalan i da što manje štete nanosi i RS-u i srpskom narodu“, istakao je nezavusni zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović.

Hoće li će rezultati beogradskih sastanaka doprinijeti smirivanju političkih tenzija, teško je predvidjeti. Izjave i saopćenja su šturi i uopćeni. S druge strane, zbog Schmidtove upotrebe Bonskih ovlaštenja, u Banjoj Luci je za narednu sedmicu najavljen novi protest.

Ovaj put je organizator Boračka organizacija, ali su ga već podržale i sve političke partije vladajuće koalicije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija