Naredna dva dana inspekcija i policija na terenu u KS: Kazne i do 10 hiljada KM

U novogodišnjoj noći i prva dva dana 2021. godine na području Kantona Sarajevo timovi sastavljeni od kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora će uz asistenciju policijskih službenika MUP-a KS vršiti pojačani inspekcijski nadzor nad primjenom donesenih mjera, shodno kojima u ugostiteljskim objektima ne može biti prisutno više od 30 osoba, uz obavezno nošenje maske i poštivanje fizičke distance od minimalno dva metra između stolova i jedan metar između osoba za istim stalom.

– Uz napomenu da će svaki slučaj nepoštivanja naloženih mjera biti sankcionisan u momentu nadzora, pozivamo privredne subjekte, sva pravna i fizička lica, kao i građane da pokažu individualnu i kolektivnu odgovornost, te da predstojeće novogodišnje praznike dočekaju u uslovima i na način koji neće za posljedicu imati represivno djelovanje i sankcionisanje od strane policijskih i inspekcijskih organa – naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju neprovođenja općih mjera za sprečavanje zaraze, moguće je izreći novčane kazne koje iznose od 3.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 500 do 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

– U proteklih 10 mjeseci, zbog nepoštivanja propisanih naredbi i higijesnko-epidemioloških mjera, inspektori KUIP-a su donijeli 1.112 rješenja sa korektivnim mjerama, te izdali 541 prekršajni nalog u novčanom iznosu od 967 305 KM – navode iz KUIP-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79