“Narod i pravda” kontra zakona: Vlada KS ponovo nije imenovala direktora

Na prijedlog ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića (Narod i pravda) je taj prijedlog povučen sa dnevnog reda jer kandidat Salko Huskić nije po ukusu te stranke, odnosno njenog predsjednika Elmedina Konaković.

Vlada Kantona Sarajevo se potrudila još jednom prekršiti zakon na kojem se temelji njeno djelovanje. Na današnjoj sjednici je, naime, trebalo biti potvrđeno imenovanje direktora JU Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža. Međutim, to se nije dogodilo, baš kao i na prošloj sjednici, održanoj 16. jula, na čijem je dnevnom redu također bio izbor direktora ove obrazovne ustanove.

Na prijedlog ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića (Narod i pravda) je taj prijedlog povučen sa dnevnog reda jer kandidat Salko Huskić nije po ukusu te stranke, odnosno njenog predsjednika Elmedina Konakovića.

Prijedlog je povučen, uprkos činjenici da je predlagač iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pojasnio da su ispunjeni svi zakonski uvjeti te da je i Prosvjetna inspekcija utvrdila da je imenovanje u skladu sa zakonskim propisima. To, međutim, nije spriječilo ministra iz Naroda i pravde da stranačke potrebe stavi ispred zakona.

Ovakav odnos je suprotan Zakonu o Vladi Kantona Sarajevo, ali i proklamiranim stavovima aktuelne vlasti o nepolitičkim imenovanjima u obrazovnim institucijama.

Da Narod i pravda ima problema sa poštivanjem zakona, potvrđuje i ostavka ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić (koja je imenovana upavo na prijedlog te stranke) zbog, kako je kazala, nemogućnosti da dužnost obavlja savjesno, uz dosljedno pridržavanje ustava i zakona BiH, FBiH i Kantona Sarajevo. Naknadno je potvrđeno da je do ostavke ministrice Bogunić došlo zbog “neslaganja sa Konakovićem”, odnosno insistiranjem šefa Naroda i pravde na djelovanju protivnom zakonima prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments