Nastavlja se agonija u sarajevskom naselju Miljacka: Stanari prisiljeni da kupe parking mjesto, u stanovima otpadaju plafoni

Avaz

Nastavlja se agonija u vezi parking mjesta u sarajevskom naselju Miljacka.

 

Stanari sarajevskog naselja Miljacka u općini Novi Grad suočavaju se s neočekivanim problemom u vezi ove teme.

 

Naime, investitor „Unipromet“ d.o.o. Sarajevo došao je na ideju da, nakon više od šest godina od prodaje stanova današnjim vlasnicima, pokrene prodaju parking mjesta na otvorenom prostoru oko zgrade.

Prema riječima stanara, investitor ih na taj način uvjetuje da moraju kupiti parking mjesto na otvorenom po cijeni od 7.200 KM, garažno mjesto po dvostruko višoj cijeni od vanjskih parking mjesta – ili da prodaju automobil. Kako dodaju, većina stanara je kreditno zadužena zbog kupovine stana te nisu u mogućnosti ići u nova kreditna zaduženja.

 

– U suštini, problem je što mi nakon šest i više godina stanovanja imamo situaciju da moramo kupiti ta parking mjesta, o čemu, kad smo kupovali stanove, nije bilo govora. Dakle, nismo pod tim uvjetima kupovali stanove. Jasno je meni da su se u novogradnji okolnosti promijenile i da je investitor uvidio svoju grešku, odnosno da je svjestan da bi mogao još više zaraditi. Međutim, mi pod takvim okolnostima nismo kupovali stanove – kazala je za „Avaz“ stanarka Sanida Kaplan.

Dodala je kako im je cilj da vide šta mogu uraditi pravnim putem te istakla da imaju još nagomilanih problema.

– Načelnik Novog Grada iskazao je interesiranje za ovu problematiku. Vjerujem da mi imamo pravnu osnovu, pa ćemo vidjeti kako će se situacija odvijati – rekla nam je Kaplan.

 

Zakonski akt

– Naglašavam da nam pri kupovini stana niko nije rekao da ćemo jednog dana morati otkupiti vanjski parking prostor. Ponuđena nam je kupovina isključivo garažnih mjesta. Osim toga, u određenim lamelama se dešava da otpada plafon, ne dio, već kompletan plafon – navela je ova stanarka.

Na poziv vlasnika da im se sanira šteta, rečeno im je da stan više nije pod garancijom te da sami poprave štetu, iako zakonski akti propisuju da je garancija na određene dijelove stambene jedinice 10 godina (čemu podliježe i plafon).

Obećanje nije ispunjeno

Pri kupovini stana, kazala je Sanida Kaplan, većini stanara rečeno je (predočeni su im plan i skica, op.a.) da će kvart imati park s klupama i zelenom površinom. Ovaj dio obećanja nije ispoštovan, već je na mjestu za koje nam je rečeno da će biti park izgrađena zgrada.

 

Od momenta prodaje prvih stanova do izgradnje kompletnog naselja nekoliko puta je mijenjan plan izgradnje, zbog čega se stanari osjećaju prevarenim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79