Nastavlja se panika u Srbiji povodom crnog pantera: Navodno ga vidjeli na autoputu?

Prvi snimak na kom se navodno nalazi crni panter u blizini banje Junaković u Apetinu (zapadni dio Vojvodine) pojavio se početkom novembra na društvenim mrežama, a od tada, sve češće građani objavljuju snimke i fotografije i tvrde da su primetili divlju zvijer.

Međutim, najčešći je scenario da ljudi nažalost zbog straha ili uzbuđenosti ne vide dobro, te se kako navodi načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, Nemanja Ivanović, ispostavi da se na priloženim dokazima nalazi ugojena domaća mačka ili pas.

Posljednji snimak na kom se navodno vidi crna zvijer nastao je u Vrbasu i od toga dana novih potencijalnih dokaza o postojanju životinje nije bilo. Kako tvrdi Ivanović, inspekciji je skoro prijavljena još jedna situacija, a prema riječima građana panter je viđen kod isključenja sa auto-puta u Zmajevu (općina Vrbas u Vojvodini).

“Autentičnost ne može da se potvrdi, tragova nije bilo. Nadležni čuvar je obišao lokaciju, ali za sada ništa nismo videli. Dobili smo fotografiju, ali putem nje ništa ne može da se prepozna. Prilično je ličilo na neku vrstu vizuelne manipulacije. Životinja stoji na asfaltu, kako je niko iz kola nije primetio? Većina tih životinja beži od vozila, buke i sobraćaja, pa nije on auto-stoper…”, objašnjava načelnik za Telegraf.rs.

Iako je prošlo skoro mjesec dana od prve dojave o postojanju divlje mačke, i dalje nije poznato odakle je životinja došla. Zoološki vrtovi iz Mađarske i Hrvatske negirali su nedostatak bilo koje strogo zaštićene vrste, a naš sagovornik potvrđuje da je vrlo moguće da se panter ni ne nalazi na teritoriji Srbije, ukoliko uopšte postoji.

“Ukoliko životinja uopšte postoji, na osnovu svega što smo mogli da utvrdimo zajedno sa policijom, dronom, lovočuvarima i ribočuvarima, ona sigurno nije iz nekog legalnog poseda. Bićemo u pripravnosti još neko vreme zajedno sa ribočuvarskom i lovočuvarskom službom, radimo redovne aktivnosti, čuvari su na terenu. Skrenuta im je pažnja na bezbednost i budnost. U svakodnevnom smo kontaktu sa policijom i ako primetimo nešto sumnjivo bićemo spremni da reagujemo”, dodaje Ivanović.

Načelnik apeluje na sve građane da ne šire paniku i da u potencijalnom susretu sa divljom zvijeri ostanu koliko je god moguće mirni, jer životinja ne napada ljude dok se ne osjeti ugroženom.

“Većina divljih životinja se sklanja od ljudi, osim nekih ekstremnih slučajeva u Africi. Dok ih ne diramo, neće ni one nas. Izuzeci su da neka životinja ciljano ide da napadne čoveka”, zaključuje sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79