Nastavlja se priča o Sekinoj diplomi?

Ono što je većina sumnjala, jučer je dobilo svoju potvrdu – postdiplomski studij Sebije Izetbegović u Zagrebu je čista farsa i obmana.

U cijeloj priči o njenon akademskom zvanju nešto smrdi, a cijelo klupko kreće da se odmotava i to na osnovu dokumenata – pravih.

Ono što je ekscentrični (pripadnik nekadašnjih tajnih službi!?) Muradif Pajt prije godinu i po govorio za Raport sad dobiva i potvrdu.

Naime, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove zatražila je 19. jula 2021. godine putem Ministarstva pravde BiH od Medicinskog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu informacije o navodnom studiranju gospođe Sebije Izetbegović te o vjerodostojnosti njegog indexa, koje je upravo ona plasirala u javnost preko režimskim heftičnjaka SDA.

Sveučilište u Zagrebu sad je dalo sličan odgovor kao što je ranije stigao na isti upit Univerzitetu u Sarajevu – nema podataka o položenim ispitima Sebije Izetbegović niti se može potvrditi vjerodostojnost indeksa koje je ona priložila.

“Na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu očitovao se da je gospođa Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija ‘Ulstrasound in clinical medicine” u akademoskoj godini 1992-1993. Također se očitovao da u dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa i odgovorili na pitanja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zatražilo pojašnjenje zašto nije moguće doći do informacije o tome da li je imenovana položila neki kolegij te da li je imenovana diplomirana i je li joj izdata diploma, koji je datum i broj diplome.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je dao pojašnjenje kako u dosjeu gospođe Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita i da imenovana nakon polaganja ispita nije vratila Studentsku referadu niti indeks niti ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju.

Također je dao odgovor da imenovana nije završila postdiplomski studij ‘Ultrasound in clinical medicine” niti joj je na tom Studiju izdana diploma”, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Podsjetimo, prvo je dr. Asim Kurjak kazao da Sebija nije studirala u Zagrebu i da nije završila postdiplomski. Odmah nakon toga, stranački mediji objavili su zagrebački indeks Sebije Izetbegović sve sa upisanim ocjenama.

Kasnije će Izetbegović kazati da nije studirala u Zagrebu (što su sinoć pojedini režimski mediji iskoristili kao antitezu da je Zagrebu ustvari samo potvrdio Sebijine riječi!). Međutim, isti dan je njen suprug Bakir Izetbegović kazao da je ona ipak studirala u Zagrebu.

Ako nije, otkud joj indeks koji su režimski mediji prezentirali sve uz prosjek ocjena?

Pored toga, u molbi koju je Sebija Izetbegović šalje 1994. tadašnjem dekanu Medicine u Sarajevu dr. Nedžadu Mulabegoviću ona navodi da je položila 4 od 14 ispita, za koje očigledno sad nema dokaza da ih je položila.

Cijeli slijed događaja odnosno nakaradna (kriminalna!?) akademska putanja Sebije Izetbegović otvara dodatna pitanja.

Naime, i prija samog postdiplomskog studija sporan je njen izbor za asistenta, jer nije imala dovoljan prosjek ocjena, koji joj je kasnije omogućio dalje napradovanja.

Kada se doda sumnjivi postdiplomski, može se zaključiti da je sumnjiv i doktorat kao i njen izbor za profesora na Univerzitetu u Sarajevu, ali i direktora najveće bolnice u državi. Pored toga, ukoliko se dokaže i presudi, mogu biti upitne i šefovske plaće koje je Izetbegović dobivala moguće potpuno neosnovano.

Zanimljivo je da je, iste podatke koje je dobila Kantonalan inspekcija zatražilo (i vjerovatno dobilo) Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje vodi neku istragu upravo o diplomama Sebije Izetbegović.

U kojoj fazi je ova istraga niko ne zna, ali je za očekivati da će Skupština Kantona Sarajevo nakon novih podataka zatražiti tu informaciju kao i izvršiti pritisak na Tužilaštvo da radi svoj posao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79