Nastavnici širom Srbije u štrajku zbog sve češćih zlostavljanja: Ko je ovdje žrtva?

Nastavnici širom Srbije u štrajku zbog sve češćih zlostavljanja: Ko je ovdje žrtva?


Traže hitne pregovore o statusu službenog lica za zaposlene u obrazovanju

Zlostavljanje, omalovažavanje, udaranje, pesničenje, sramoćenje i javno ponižavanje. Nema dana da se u nekoj od škola u Srbiji ne dogodi ovakvo nešto, samo je pitanje ko je žrtva – školarac ili nastavnik. Jer, u poslednje vreme deca sve češće napadaju profesore, snimaju ih i sramote po lokalnim sredinama ili jednostavno napadaju, kao nastavnicu iz Trstenika nedavno. Uzgred, dvojica učenika su isključena iz škole, a treći se ispisao. Jedni druge bukvalno sakate, pa mladić iz Subotice prošle nedelje ostaje bez slezene pošto je pretučen, a ništa bolje ne prolazi ni nesrećni Mehmed, koga u nedelju šest vršnjaka napada, lomi mu vilicu i jagodičnu kost. Sve se događa u Novom Pazaru kada Mehmed izlazi iz škole u kojoj je pratio fudbalsku utakmicu.

U međuvremenu, nastavnici širom Srbije organizuju danas protestna okupljanja upravo zbog vršnjačkog nasilja, kao i nasilja nad samim profesorima i zaposlenima u školama, apelujući na državu da uspostavi nultu toleranciju na nasilje. U podne se zajedno sa nastavnicima okupljaju i roditelji bivših đaka na trgovima širom Srbije, a svi zajedno traže da najkasnije do polovine decembra počnu pregovori o statusu službenog lica za sve zaposlene u obrazovanju.

 

”Želimo da nadležni ministar Branko Ružić shvati naše probleme i da se Vlada i premijerka oglase”, poziva predsednica USPRS-a Jasna Janković, dodavši da nije tačna Ružićeva ocena da se nasilje nije povećalo, piše Oslobođenje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija