NATO ima alternativu kako da trupe ostanu u BiH

NATO ima pravo i osnove da ostane u BiH neovisno o odluci Vijeća sigurnosti

Gost O Dnevnika je bio Đuro Kozar, vojni analitičar.

Sa samita NATO u Madridu dolazi vijest da je BiH u statusu strateški važne zemlje za Savez, te da može očekivati pojačan angažman NATO-a u borbi protiv ruskog uticaja. Koliko ovo znači za našu zemlju?

– To je prevažno za BiH. NATO nas tretira kao da smo već članica.To će sigurno znatno utjecati na povjerenje i sigurnost ljudi. NATO je spreman da pruži otpor svemu i da BiH pripremi tako da se može oduprijeti bilo kakvoj vrsti napada. NATO smatra da treba osnažiti one snage u BiH, prije svega u FBiH, da i dalje idu ka NATO-u, kaže Kozar.

Koliko je realno očekivati i ubrzanje puta ka NATO-u, posebno ako se nastave globalni izazovi kao što je ukrajinski?

– Ipak nećemo biti preko reda primljeni jer jedan dio BiH se tome striktno protivi. Absurdno je da jedan entitet dijeli politiku druge države. EUFOR nastavlja svoj mandat a uključuju se snage i iz Velike Bruitanije i Njemačke, kaže Kozar.

Milorad Dodik je nedavno podržao nastavak rada misije Althea u BiH. Radi li se o njegovoj procjeni da je bolje da ostane Althea nego da dođu značajnije NATO trupe u BiH?

– Teško je reći šta Dodik misli i radi. Vjerovatno smatra da je misija Althea potrebna BiH. Ne znam kako razmišljaju u Moskvi. Ostaje činjenica da EUFOR-u ističe mandat i NATO ima alternativu kako da trupe ostanu u BiH. NATO ima pravo i osnove da ostane u BiH neovisno o odluci Vijeća sigurnosti hoće li se produžiti mandat , odgovorio je Đuro Kozar

Bojite li se da bi BiH mogla trpjeti posljedice odnosa velih sila. Izreka kaže da kada slonovi trče, mravi stradaju.

– Ruski uticaj će se ovdje nastaviti i nije prekidan. Tog uticaja je bilo i prije invazije na Ukrajinu i to će se nastaviti.Sa druge strane SAD u BiH vide svog saveznika i geostrateški prostor da se NATO pojavi neko ko će potpuno spriječiti uticaj iz Rusije, odgovara Kozar.

Sve detalje gostovanja Đure Kozara pogledajte u našem video prilogu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79