NATO od Putina traži da preispita svoju odluku

Rusija je suspendovala svoju ulogu u dogovoru nakon što je optužila Kijev za izvođenje “terorističkog napada”

NATO je pozvao Rusiju da hitno obnovi sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica, nakon što se zemlja jučer odlučila povući iz sporazuma.

U molbi Moskvi, vojni savez je od Vladimira Putina zatražio da preispita svoju odluku i da omogući da hrana “dopre do onih kojima je najpotrebnija”.

– Predsjednik Putin mora prestati koristiti hranu kao oružje i okončati svoj ilegalni rat protiv Ukrajine, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu, prenosi Index.

Tim povodom pozvali su Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi sporazum, te omogući da hrana stigne od onih kojima je najpotrebnija.

Podsjećamo, Rusija je suspendovala svoju ulogu u dogovoru uz posredovanje UN-a nakon što je optužila Kijev za izvođenje “terorističkog napada” na flotu crnomorskih brodova na Krimu. Potpisan u julu, pakt je dopuštao izvoz ukrajinskog žita iz blokiranih luka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79