Ne perite automobile: Stiže nam pustinjska prašina iz Sahare

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je za početak sedmice i dolazak pustinjskog, afričkog pijeska koji će se maksimalno potruditi da upropasti trud i rad svakog ko odluči oprati prozore i limene ljubimce na četiri točka.

S pijeskom u zraku nebo će se prilično zamutiti, a prva kiša koja nas očekuje prolazno u utorak će ostaviti vidljiv žućkasti trag na našim prozorima i limenim ljubimcima.

O ovom fenomenu koji stiže već smo pisali, ali nije zgoreg podsjetiti da sutra (utorak) svi vozači u BiH ne peru svoje automobile.

Evo šta najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za naredna tri dana:

U utorak umjereno ili pretežno oblačno vrijeme sa kišom u jutarnjim satima. Poslije podne ili u večernjim satima kiša i pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim, jugozpadnim i ponegdje u centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U večernjim satima u Hercegovini i na jugozapadu Bosne je moguća i grmljavina. Jutarnje temperature od 5 do 11, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 16 do 22 °C.

U srijedu u jutarnjim satima u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme sa kišom ili lokalnim pljuskovima, uz postepeno razvedravanje i prestanak padavina u ostatku dana. U ostalim područjima naše zemlje uglavnom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 7 do 12, na jugu od 12 do 17, a dnevne od 21 do 26 °C prenosi RadioSarajevo.

U četvrtak u većem dijelu zemlje sunčano uz promjenljivu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 21 do 26 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79