“Ne znamo kako se ovo dogodilo”: Nalazi antitijela na korona virus šokirali banjalučku porodicu

Pandemija novog virusa korona bacila je na koljena sve zemlje svijeta, a nakon godinu dana od prvog slučaja zaraze ne postoje naučno dokazani odgovori na brojna pitanja u vezi sa ovim virusom.

Jedno od aktuelnih pitanja je i kako to da u okviru jednog domaćinstva bude zaražen samo jedan član. Upravo takav primjer ima i Srpskainfo.

Dva člana jednog domaćinstva iz Banjaluke, odnosno supruga i suprug, su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, 7. i 8. decembra, radili test Anti SARS-CoV-2-IgG, a kojim se utvrđuje da li testirana osoba ima antitijela, odnosno da li je bila zaražena novim virusom korona.

Rezultati njihovih testova su različiti.

Jedno ima antitijela, odnosno jedno je prebolovalo virus, dok je kod drugog test negativan – nema antitjela.

– Nije nam jasno kako se ovo može dogoditi – kažu u ovoj porodici.

Bitno je napomenuti da osoba sa utvrđenim antitijelima nije sigurna kada je bila zaražena.

FOTO: ras srbija

Početkom novembra je imala simptome blage prehlade, odnosno šmrcanje.

Druga osoba, kod koje nema antitijela, je u tom periodu imala slične simptome. Dakle, bez karakterističnih simptoma korona virusa.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Mladen Šukalo za Srpskainfo kaže da je vrlo teško dati konkretan odgovor na ovo pitanje.

Potvrđuje da su u najvećem Domu zdravlja Republike Srpske bili svjedoci brojnih slučajeva, u ovih devet mjeseci koliko traje epidemija, da samo jedan član domaćinstva bude zaražen.

– Kroz projekat utvrđivanja prisustva antitijela kod stanovništva u Republici Srpskoj, a testiraju se kompletne porodice, primjećujemo da neki članovi porodice imaju antitijela, a neki ne. Osim toga, uočavamo i, mada ne često, da imamo prisustvo antitijela kod osoba koje apsolutno ne znaju da su bile zaražene, nisu imali simptome i prošli su kroz infekciju neopaženo – objašnjava dr Šukalo.

FOTO: JZU DOM ZDRAVLJA BANJA LUKA
FOTO: JZU DOM ZDRAVLJA BANJA LUKA

Iako su rizične kategorije osobe koje imaju pridružena oboljenja, dr Šukalo kaže da postoje česti primjeri da baš te osobe, koje su i starije životne dobi, prođu sa srednje teškom kliničkom slikom ili blagim simptomima.

– Isto tako imamo slučajeva da osobe od 30 i 40 godina bez pridruženih oboljenja imaju tešku kliničku sliku. Dakle, individualni imuni odgovor ili prijemčivost organizma na virus su presudni – ističe Šukalo.

On smatra da će odgovori na brojna pitanja u vezi sa novim virusom korona biti ponuđeni kroz naučne studije u skorijoj budućnosti.

– U takvim okolnostima je najbolje pridržavati se preventivnih mjera – maska, distanca i lična higijena. Nada nam je vakcina, mada očekujemo i razvijenje određenog imuniteta u zajednici i da to više ne bude novi virus, kao što je trenutno – zaključuje dr Šukalo za Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79