Nedim Sladić prognozirao vrijeme za februar

Prema srednjoročnoj prognozi FHMZ-a, u Bosni do 7. februara prognozira se povremen i slab snijeg, posebno u centralnim i istočnim predjelima. Od 8. do 14. februara izgledno je stabilnije vrijeme bez padavina. U Hercegovini sunčano i stabilno, uz kišu smo krajem sedmice, 2. i 3. februara, nakon čega slijedi duži stabilniji period do kraja prognoznog perioda.

Nedim Sladić prognozira: Očekuje li nas polarna oluja

Do 3. februara, prognozirane vrijednosti temperatura zraka očekuju se u ispod granice uobičajenih za ovo doba godine. Minimalne vrijednosti kretaće se od -5 do 0 u Bosni, na jugu zemlje do 1 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 1 i 5 °C, na jugu zemlje do 10 °C.

“Blagi porast temperatura zraka izgledan je od 4. februara. Očekivane vrijednosti vraćaju se u granice uobičajenih za početak mjeseca februara. U Bosni, tokom ovog perioda, minimalne temperature zraka kretaće se od -3 do 1, u Hercegovini oko 3 °C, a maksimalne u Bosni do 6 u Hercegovini do 11 °C”, navode iz FHMZ-a.

I Nedim Sladić, poznati bh. meteorolog, najavio je da će drugi dio mjeseca biti topliji.

“Nekog većeg, značajnijeg prodora, bar onog ekstremno hladnog prodora i dalje nema na vidiku. Govorimo o nekoj uobičajenoj zimi, nešto što smo navikli, dakle bez nekih velikih ekstrema i neće biti nekih velikih količina padavina, što je veliko olakšanje za one koji su se u proteklom periodu suočavali sa velikim problemima kada su u pitanju obilne padavine.

Treba istaknuti da će i dalje biti ugrizića zime po prolasku frontalnih poremećaja sa sjeverozapada kontinenta”, naveo je Sladić te za drugu polovinu februara najavio toplije vrijeme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79