Neki i više puta: O trošku države išli po seminarima u inostranstvu, a iste edukacije mogli obaviti u BiH

Za stručno obrazovanje zaposlenih u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine prošle je godine dato blizu 10.000 KM, a kada se tome dodaju i troškovi službenih putovanja, ukupna cifra data za ove namjene premašuje 30.400 KM.

Najveći dio izdataka za stručno obrazovanje odnosi se na plaćene kotizacije za edukacije u Hrvatskoj i Srbiji, uprkos tome što se i u Bosni i Hercegovini organiziraju seminari sa istim temama. Ove seminare van BiH su organizirale firme iz BiH.

Na ovo su ukazali iz Ureda za reviziju institucija u Bosni i Hercegovni u izvještaju o načinu rada i trošenja budžeta Ministarstva pravde BiH u prošloj godini.

– Navedene usluge su knjižene na konto usluga održavanja konvencija i obrazovanja. Na edukacijama izvan Bosne i Hercegovine učestvovalo je ukupno 28 zaposlenih od kojih su pojedini učestvovali na više obuka – ukazali su revizori.

Dodaju da su teme koje su obrađene na tim seminarima vezane za domaće zakonodavstvo (javne nabavke, kancelarijsko poslovanje, finansijsko upravljanje i kontrola i drugo) u organizaciji specijaliziranih firmi za edukaciju iz Bosne i Hercegovine.

– Seminari na iste ili slične teme, na kojima zaposleni Ministarstva mogu učestvovati, organizuju se i u Bosni i Hercegovini. Napominjemo da su osim isplaćenih troškova kotizacija za seminare isplaćeni i troškovi službenog putovanja tako da je za predmetne namjene realizirano ukupno 30.456 KM – navedeno je u novom izvještaju.

Državni revozori su istakli da im iz Ministarstva nisu prezentirane analize ili smjernice za odabir tema edukacija, raspoloživosti obrada istih tema u zemlji i inostranstvu, analiza troškova edukacija u zemlji i inostranstvu, način odabira učesnika, procjena broja učesnika, očekivanja i efekti edukacija.

– Navedeno ukazuje da Ministarstvo nije na zadovoljavajući način postupilo prilikom organiziranja i realiziranja izdataka za edukaciju zaposlenih u cilju racionalnog korištenja odobrenih sredstava – zaključili su revizori.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79