Neki stoje i naglavačke: Kako predizborna kampanja postaje medijski spektakl bez suštine

Neki stoje i naglavačke: Kako predizborna kampanja postaje medijski spektakl bez suštine


Predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini donosi prepoznatljive prizore: lica političara na plakatima, u medijima i na društvenim mrežama, popraćena patetičnim sloganima i obećanjima bez sadržaja. Ovaj period ponovo je ispunjen hvalisanjem, međusobnim optužbama, asfaltiranjem u posljednji čas, ali i nimalo inspirativnim porukama. U trci za mandat, sredstva se ne biraju, dok paket pozitivnih promjena i konkretnih rješenja izostaje.

Novinarka i aktivistkinja Senka Kurt, koja je ispratila već 16 izbora, kaže za N1 da svaka kampanja donosi nove razočaravajuće taktike. Političari koriste prazne fraze poput “Bolje”, “Jače”, “Nastavljamo”, koje biračima ne znače ništa. Umjesto programa i konkretnih rješenja, kampanje se fokusiraju na vizuelno predstavljanje i samopromociju, što stručnjaci smatraju cirkusom.

“Ne slušaju, oni su najpametniji. Bitno im je kako izgledaju na fotografijama i spotovima, dok suština izostaje”, kaže za N1 Una Bejtović, stručnjakinja za odnose s javnošću.

Nesklad između retorike i stvarnosti ogleda se i u pokušajima igranja na kartu nacionalnog identiteta i tradicionalnih vrijednosti, često bez dubljeg smisla. Političari u svojim kampanjama zaboravljaju suštinske probleme lokalnih zajednica, a fokusiraju se na grandiozne performanse i isprazne geste, koje zamagljuju ozbiljne teme.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Nusret Drešković ističe kako je teško odvojiti bitno od trivijalnog, posebno kada kandidati koriste neozbiljne slogane i populistički pristup, zanemarujući stvarne potrebe lokalnih zajednica.

“Svi bi trebali govoriti o planovima za naredne četiri godine, a ne o tome kako pjevaju i plešu”, dodaje Senka Kurt.

Kandidati se predstavljaju kao zapakovani proizvodi s nerealnim obećanjima, dok birači sve teže razlučuju ko je zaista vrijedan povjerenja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija