Neplanska gradnja glavni uzrok sve češćih redukcija i zagađenja vode u Sarajevu

Neplanska gradnja glavni uzrok sve češćih redukcija i zagađenja vode u Sarajevu


Redukcije vode u Sarajevu postaju sve češće, a iako se one često pravdaju sušom, stručnjaci ističu da je pravi uzrok problema dublji. Neplanska gradnja, posebno na područjima kao što su Bjelašnica i Igman, negativno utječe na dotok i kvalitet vode koja se koristi za vodosnabdijevanje grada. Umjesto prirodnog okruženja, sada se na ovim područjima čuju mašine i motorne pile, dok su nekada bogata izvorišta i korita sada suha.

Građani Sarajeva suočeni su s čestim prekidima u opskrbi vodom i izražavaju nezadovoljstvo. Mnogi smatraju da ne bi trebalo biti redukcija, budući da je Sarajevo područje bogato vodom.

Površinske vode su mogle biti dobra alternativa, ali problem je u tome što vodozaštićena područja nisu adekvatno zaštićena.

Akademik Muriz Spahić naglašava za N1 da su vodozaštitne zone, poput onih na Bjelašnici i Igmanu, ključne za snabdijevanje Sarajeva vodom, te da ne smiju biti korištene za građevinske projekte bez prethodnih istraživanja. Međutim, prekomjerna gradnja u turističke svrhe, poput projekta na Babinom dolu, ugrožava ove resurse. Krčenje šuma dodatno doprinosi zagađenju jer uklanja korijenski sustav koji zadržava vodu, što uzrokuje da se ona procjeđuje direktno kroz tlo i gubi.

Prema Nusretu Dreškoviću, dekanu PMF-a, neplanska gradnja ometa prirodni tok vode kroz kraški sistem, što je poremetilo dotok vode iz izvora kao što je Vrelo Bosne. Također, zagađenje voda od otpadnih materijala i izgradnje dodatno pogoršava situaciju.

Građani se sjećaju da je prije rata postojao plan za izgradnju dodatnog vodovoda i zaštitu vodozaštićenih područja, ali se čini da se ti planovi danas ne poštuju. Zabrinuti su ne samo zbog redukcija, već i zbog kvaliteta vode koju sada dobivaju, jer sve više izvora biva zagađeno otpadnim vodama i materijalima sa građevinskih projekata.

Analize iz 2018. godine već su upozoravale na rizike, a sada se potvrđuje da je zagađenje vode već postalo stvarnost.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija