Nelegalna i divlja gradnja na Bjelašnici: Pogledajte samo ko su investitori, ali i ko su vlasnici pojedinih apartmana i sve će vam biti jasno

Firme Green Life i Best invest registrovane su prošle godine, a prema podacima FIA, nemaju prihoda i zaposlenih, ali uprkos tome pojavljuju se kao investitori nekretnina na Bjelašnici. Još neki od investitora su Butmir, Mia Lamia, Gradur TGI, Ideja, Brend, Oki, Panorama sole, Govza….

Kao vlasnici apartmana upisuju se Sebija Izetbegović, Asim Sarajlić, Alija Budnjo, Amela Čampara, Jusuf Zahiragić, Emir Talirević, Amar Arslanagić, te još nekoliko imena i optuženih iz predmeta Pravda i Zadruga

Piše: Zinaida Đelilović

Ko je sve odgovoran za divlju gradnju na Bjelašnici?

“Dugogodišnje sistemsko uništavanje Bjelašnice pokazatelj je da za Ibru Berila zakon ne postoji. On za sebe misli da je zakon i da mu niko ništa ne može”, reći će oni s kojima smo razgovarali o nelegalnoj gradnji na Bjelašnici, nezakonitom krčenju visokokvalitetne šume i ugrožavanju pitke vode. Već smo pisali da nikada nije urađena procjena uticaja (gradnje) na okoliš i da Općina Trnovo nema okolinsku dozvolu. Upravo zbog toga nisu mogli dobiti od Ministarstva privrede KS saglasnost za promjenu namjene šumskog u građevinsko zemljište za 20 parcela u okviru poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici piše Žurnal

Ovo nije spriječilo Općinu Trnovo da prodaje parcele privatnim investitorima i izdaje im građevinske dozvole. Nadležnim institucijama ovo je poznato. Svaka od njih kaže da je uradila svoj dio posla, koji podrazumijeva da su uputili zahtjev prema drugoj nadležnoj instituciji ili eventualno napravili službenu zabilješku… Drugim riječima, odgovornost se prebacuje s jednih na druge, a Berilo i privatni investitori za to vrijeme nastavljaju sa gradnjom.

“Pogledajte samo ko su investitori, ali i ko su vlasnici pojedinih apartmana i sve će vam biti jasno”, uputiće nas neki od sagovornika koji, iz njima poznatih razloga, ne žele otvoreno pričati za medije.

Firme koje se kao investitori pojavljuju u sklopu poslovno-sportskog centra Trnovo su Green Life, Butmir, Mia Lamia i na njihovim parcelama kantonalna inspekcija je otkrila nelegalno krčenje šume zbog čega su protiv njih upućeni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka Općinskom sudu u Sarajevu. Uprkos tome, na ovim parcelama su u međuvremenu izgrađeni apartmani, o čemu je Žurnal već pisao.

Firma Green Life vlasnik je, prema podacima Finansijsko-informatičke agencije (FIA), registrovana početkom 2021. godine i sjedište im je u Babinom dolu na Bjelašnici. U prošloj godini nisu imali zaposlenih, niti su imali poslovnih prihoda, već bilježe gubitke.

Prema podacima sa Akta.ba odgovorno lice je Mirsad Šiljak, bivši direktor FK Željezničar, dok se u vlasničkoj strukturu spominje ime Erollda Belegu.

Vlasnik parcele u okviru ovog centra je i firma Best Invest, također osnovana 2021. Ni oni u prošloj godini nisu imali zaposlenih, niti prihoda, odnosno bilježe gubitak, prema podacima FIA-e. Ipak, se pojavljuju kao vlasnik parcele, a treba napomenuti da ni za ovu parcelu Općina Trnovo nije uspjela dobiti promjenu namjene iz šumskog u građevinsko zemljište.

U sklopu ovog centra vlasnici parcela su još Unigradnja, Gradur TGI, Ideja, Brend, ali prema podacima s kojima raspolaže Žurnal, ni oni nemaju dozvolu Ministarstva privrede KS za promjenu namjene šumskog u građevinsko zemljište.

Među investitorima na Bjelašnici pojavljuju se još i firme Govza, Panorama sole d.o.o. Sarajevo, Oki, Megamix, Benis, Čip sistemi, My Residence d.o.o. Mostar, Marmex, Unioninvest, Džekos, Beymen bh company, Grakop Kiseljak, Winter Nights Sarajevo, Global group, Bajsik, Bosnalijek…

Kao vlasnici apartmana upisani su doktori, profesori, advokati, fudbaleri, vlasnici privatnih firmi, ljudi uposleni u međunarodnim organizacijama, ali i optuženi u sudskim predmetima Zadruga, Pravda i Bosna, ali i osobe, tvrde naši izvori, koje bi se uskoro mogle naći na “sky listi”.

Komšinice u istoj zgradi su direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i Senka Mesihović-Dinarević, a nedaleko od njih apartmane imaju i Alija Budnjo, Amela Čampara, supruga od Aljoša Čampare, Jusuf Zahiragić suprug sutkinje Adise Zahiragić, bivši dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić, sarajevski ugostitelj Malčo Rovčanin, Emir Talirević, te Amar Arslanagić, jedan od direktora Bosnalijeka koji je optužen u istoimenom predmetu.

Žurnal je ranije pisao o porodici Arslanagić.

Bosnalijek u turističkom naselju Babin do ima svoje apartmane. U istoj zgradi je vlasnik jednog apartmana i firma Rhea Expres koja je spominjana na jednom od ročišta u predmetu „Bosnalijek“ koji se vodi u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Naime, optužba je prezentirala Bosnalijekov poziv za dostavljanje ponude za usluge transporta i špedicije, a istovremeno i više desetina računa Rhea Expresa kojima se, prema optužbi, pokazuje način na koji su izvlačena sredstva iz Bosnalijeka.

Reha Expres je, prema vještaku, odabrana bez provedene procedure, a čijim su posredovanjem usluge špedicije znatno poskupjele. Kao vlasnik parcele, prema katastru, pojavljuje se i jedan od dioničara Bosnalijeka sa udjelom od 2,4 posto Nijaz Skenderagić i to u sklopu poslovno-sportskog centra Trnovo.

Među vlasnicima apartmana su i Asim Sarajlić, kojem se trenutno sudi u Općinskom sudu u Sarajevu, ali i Mirsad Delimustafić, brat Alije Delimustafića, obojica optuženi u Pravdi, te pojedine osobe čija se imena spominju u sklopu sudskog predmeta Zadruga i to vlasnik Eurohausa Zijad Blekić i direktor kompanije „Prevent Safety Goražde“ Sead Hubjer, te Samir Šehović iz firme “Wood team”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79