Nema tu korona krize: Institucije BiH zaposlile 133 osobe, budžet za plate povećan 11,5 miliona KM

U institucijama BiH u vrijeme pandemije koronavirusa zaposlena su 133 nova radnika, najviše u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), gdje je posao dobilo 78 novih službenika, pokazala je analiza portala “Capital”.

Nakon UIO-a, u periodu mart – oktobar ove godine najviše novih radnika zaposleno je u Ministarstvu pravde, gdje je u vrijeme pandemije primljeno 14 novih službenika.

Što se tiče ostalih institucija BiH, vrijedi izdvojiti Službu za poslove sa strancima i Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, gdje je zaposleno po šest službenika.

Najviše činovnika zaposleno u julu

Na početku pandemije koronavirusa zaustavljeno je sve, ali ne i zapošljavanje u javnim institucijama, pa je u martu i aprilu zaposleno osam osoba.

Po jedna osoba dobila je posao u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH i Službi za zajedničke poslove institucija BiH, dok je šest zaposleno u Službi za poslove sa strancima.

U maju je zaposlena samo jedna osoba, na radno mjesto stručni saradnik za dokazni materijal i administrativnu podršku u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

U junu dolazi do blagog povećanja broja zaposlenih i u tom mjesecu je devet osoba zaposleno u institucijama BiH. Od tog broja, po troje je zaposleno u Ministarstvu finansija i trezora i Uredu koordinatora za reformu javne uprave te po jedno u Agenciji za zaštitu ličnih podataka, Ministarstvu pravde i Ministarstvu sigurnosti.

Najveći broj, tačnije 76 novih službenika, zaposleno je u julu. Najviše novozaposlenih je bilo u Upravi za indirektno oporezivanje (69). Ostatak, odnosno po dva službenika su zaposlena u Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i Graničnu policiju, te po jedno u Agenciji za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka, Službi za zajedničke poslove institucija BiH i Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja.

U avgustu je zaposleno devet službenika, najviše (6) u Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, dok je u septembru posao u državnim institucijama dobilo sedam službenika, najviše (5) u Ministarstvu pravde.

Zapošljavanje se nastavilo i tokom oktobra, kada je ugovor zaključen sa 22 državna službenika. Najviše ih je zaposleno u UIO-u, i to osam, uglavnom po carinskim ispostavama. Isto toliko (8) primljeno je i u Ministarstvo pravde, od čega dio u novi zatvor, odnosno u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Budžet za plate povećan za 11,5 miliona KM

Dio budžeta BiH namijenjen za plate u 2019. godini je iznosio 562,6 miliona KM, dok je ove godine za iste namjene budžet povećan na 574,1 milion KM, što je povećanje za 11,5 miliona KM.

U institucijama BiH na kraju 2019. godine radile su 19.654 osobe, a prema planu koji je sastavni dio budžeta, planirano je da na kraju 2020. broj onih koji rade u institucijama bude 19.642.

Najviše radnika na kraju 2019. su imali: Ministarstvo odbrane (10.011), Uprava za indirektno oporezivanje (2.458), Državna agencija za istrage i zaštitu (789), Ministarstvo pravde (538) i Ministarstvo vanjskih poslova (520).

Zoran Ivančić, predsjednik Fondacije „Centar za zastupanje građanskih interesa“, koja prati trošenje budžetskog novca u BiH, kaže da BiH treba na određenim mjestima kvalitetne ljude te da se postavlja pitanje da li su ljudi koji su zaposleni, kvalitetni.

„Ako se radi o mjestima gdje će se povećati efikasnost vlasti ili transparentnost ili brzina reagovanja u ovoj pandemiji, onda je to super, a ako je to samo još 130 službenika bez odgovornosti i znanja, onda sam protiv“, istaknuo je Ivančić.

On smatra da bi trebalo reformisati kompletnu javnu upravu.

„Trebalo bi naći stručnu i nezavisnu reviziju koja će od vrha do dna, od Predsjedništva do mjesne zajednice, napraviti funkcionalnu reviziju, prvo da se vidi šta je potrebno, a šta nije potrebno“, naglasio je Ivančić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79