Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH poručio: RS može postati nezavisna država mirnim putem

Nenad Nešić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara, iznio je uvjerenje da Republika Srpska može postati nezavisna država bez nasilja.

U kontekstu opće hajke koju, kako tvrdi, provodi međunarodna zajednica i određeni krugovi iz Federacije BiH protiv RS-a, Nešić je istaknuo da Rezolucija o Srebrenici, ukoliko bude usvojena u UN-u, predstavlja dodatni instrument pritiska na Srbiju i RS, ali neće donijeti ništa dobro.

Prema Nešićevim riječima, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ispravno je ocijenio da je jedan od razloga za inicijativu o rezoluciji to da srpski narod bude kažnjen zbog svoje politike neovisnosti i slobode te da bude pritisnut zbog pitanja Kosova i Metohije i orijentacije u vanjskoj politici.

Ministar Nešić naglašava da vjeruje u mogućnost Republike Srpske da postane neovisna država, ne zagovarajući pritom bilo kakvo nasilno odcjepljenje, već mirno rješenje putem podjele Bosne i Hercegovine u skladu s trenutnim stanjem stvari.

Ističe da je Republika Srpska danas jedinstvena i homogena, s većinskim srpskim stanovništvom koje želi nezavisnu RS.

Nešić naglašava da su Srbi uvijek podržavali poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da u trenutnoj situaciji, kada to više nije moguće, smatraju da je mirno razdvajanje neizbježna opcija.

“Samo želimo poštovanje onog što jeste Republika Srpska, koja ima svoju teritoriju, svoj narod, svoje institucije, svoje nadležnosti. Bilo kakvu drugu BiH nećemo prihvatiti. Mi se danas nalazimo u BiH u kojoj ne želimo da budemo, ali smo pristali zarad mira i bezbjednosti”, zaključuje je Nešić za Kurir.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79